Защо ни боли глава, ако не изпием сутрешното си кафе?

психични заболявания

Много хора се оплакват от главоболие, ако сутрин пропуснат кафето. От Science Alert обясняват защо се получава то.

Кофеинът е стимулант. Навлиза силно и бързо в мозъка ни и блокира рецепторите за аденозина, които са отговорни за притъпяването на мозъчната активност.

След като стопираме притъпяването на мозъка си, изпитваме еуфория, подобрено фокусиране и общо витализиране. Тези състояния могат да подобрят продуктивността ни при различни задачи, като например шофирането или оставането в будно състояние дълго време.

Отрицателната страна на поемането на кофеин е състоянието при неговата липса. Поради очакваната повишена активност на мозъка след сутрешната чашка, спадовете в концентрацията и жизнеността изглеждат по-дълбоки и по-дълги.

Другият проблем е пристрастеността. Кофеинът е като наркотик – пристрастява. Затова липсата му може да доведе до цял спектър от главоболия – от няколко минутно стягане на главата до дълготрайни мигренозни състояния.

инфо: expert.bg

Вижте още:

10 полезни съвета как да се справим с главоболието без лекарства

Какво да правим, когато често страдаме от главоболие, уморени сме и не можем да спим добре

5 причинители на главоболие, които ще ви изненадат

Чудодейни „лекове“ от миналото

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.