Защо човечеството постепенно оглупява?

iq

Още през 40-те години на ХХ век изследователите обръщат внимание на факта, че нивото на интелигентност на всяко ново поколение е значително по-високо от това на техните родители, баби и дядовци. Средният темп на растеж бил три пункта на всеки десет години. Тази тенденция се нарича Ефект на Флин, тъй като е открита от психолога Джеймс Флин. В продължение на няколко десетилетия, този ефект продължил. Учените обвързали нарастването на средните показатели на интелекта на човечеството с развитието на много области на знанието и нарастването на нивото на образование.

Въпреки това, в средата от 2000 година насам, изследователите започват да забелязват спад в средното ниво на интелигентност. Допълнителни проучвания показват, че Ефектът на Флин е преустановен преди около 30-40 години. И сега интелигентността на хората намалява със седем пункта на век.

Много учени смятат, че тази тенденция се дължи на факта, че хората с високи нива на образование и интелект по-рядко продължават рода в сравнение с по-малко образованото население. Изследователи от Кралския колеж в Лондон обаче предлагат своя версия. Екипът, ръководен от професор Робин Морис, анализирал как тестовете за интелигентност варират в различно време и какви показатели тестват. Учените са сравнявали над 1750 различни теста, които разкриват нивото на интелигентност от 1972 г. насам. Тези тестове обикновено се състоят от две групи въпроси: първата е насочена към проверка на краткосрочната памет, а втората измерва работната памет (способността да се държат в ума малки парчета информация, необходима за мисловна дейност). За разлика от краткосрочната памет, работната памет е вид пространство, в което човек може да манипулира информацията, а не само да я съхранява и повтаря. Най-интересен се оказал фактът, че Ефектът на Флин се отнасял само до краткосрочна памет, докато капацитетът на работещата памет на хората продължил да намалява, дори когато индикаторите на IQ вървели нагоре.

За да се разбере това несъответствие, помогнали демографските данни: оказало се, че средните показатели на интелекта се изменят в зависимост от измененията на средната възраст на населението в развитите страни. Факт е, че работната памет се влошава с възрастта, докато краткотрайната памет при здрави възрастни хора се съхранява.

От друга страна, учените не изключват възможността, че човечеството е достигнало своя “таван”, както и че по-нататъшно увеличение на средните нива на интелигентност с подобни темпове е просто невъзможно. Вероятно, за да се стигне до консенсус по този въпрос, ще са необходими нови проучвания, които да отчитат, както демографските, така и социалните промени. По-рано изследователите установиха, че продължителното шофиране разрушава интелекта със същия успех, като гледането на телевизия. Но навикът да бъдеш мързелив, се оказва знак за висока интелигентност.

Ако искате да подобрите краткотрайната си памет, за това ще ви помогне сънят и дъвченето на дъвка.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Учени: Половината човечество е заразено с вирус на глупостта

Как родителите намаляват интелигентността на децата

Ефектът на Дънинг-Крюгер

Признаци за висока емоционална интелигентност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.