Зловещата история на доктор Холи Криптен

8

Доктор Холи Криптен е бил най-обикновен зъболекар, който печели световна слава през 1910 година, след като убива и разчленява съпругата си Кора, за да избяга с любовницата си.

Доктор Криптен е израснал в заможно семейство, което подкрепяло амбициите му да следва медицина. Той завършва университета в Мичиган, след което започва стаж в болницата в Кливланд.

За кратко живее и в Ню Йорк, където се запознава с първата си съпруга Шарлот Бел. Двамата имат син на име Ото, а малко след неговото раждане Шарлот умира.

Зъболекарят нямал никакво желание да се грижи за малкото дете и го изпраща при родителите си в Мичиган.

Няколко години по-късно вдовецът среща актрисата Кора Търнър. Тя мечтаела за блясъка на Холивуд, но Голямата депресия в САЩ по това време затваря повечето театри и прави киното изключително скъпо удоволствие.

Така Кора се примирява с ролята на домакиня и съпруга. Тя се жени за доктора и двамата се преместват в Англия, тъй като там той имал по-големи възможности за професионално развитие.

Макар че се простила с мечтите си за световна слава, Кора останала все така артистична и забавна, заради което лесно създала приятелства в Лондон. Бракът ѝ обаче не вървял толкова добре.

През 1901 година Криптен се запознава с красивата Етел льо Лев, с която работели в една и съща болница. Докторът се влюбил в 18-годишната французойка и я взел за своя секретарка.

Въпреки че приятелките на Кора многократно я предупреждавали, че съпругът ѝ вероятно има връзка с младата си секретарка, тя отказвала да повярва. Истината обаче скоро излязла наяве, защото Етел забременяла.

Докторът поискал да се разделят, за да заживее с любовницата си, но страхувайки се от публично унижение, Кора го заплашила, че ако я напусне, ще унищожи кариерата му.

Етел прави спонтанен аборт и съпругата си отдъхва, мислейки си, че това ще сложи край на извънбрачната афера на Криптен. Той обаче има съвсем други намерения.

Виждайки, че няма да се разведе по мирен и тих начин, той решава да отрови съпругата си и да скрие тялото ѝ, за да се съберете официално със своята любовница. Зъболекарят намира хиосцин хидробромид, който тогава се използвал от много стоматолози в малки дози.

Но вместо да се успокои, при приемането му Кора станала хиперактивна и вдигнала страхотен скандал на съпругата си. Започнала да крещи и да чупи наред, а в паниката си той я застрелял.

След убийството ѝ докторът разчленява тялото ѝ и го скрива в мазето. На следващия ден се връща в кабинета все едно нищо не е станало и казва на Етел, че Кора го е напуснала, като подарява на любимата си бижутата на мъртвата си съпруга.

Morkadis

Криптен пише писмо до приятелките на Кора от женския клуб, в което казва, че се наложило по спешност да се върне в Америка заради болен роднина. Приятелките ѝ обаче подходили скептично към тази информация и започнали да разпитват по-подробно доктора.

Под натиск той сменил версията и казал, че Кора от години е била сериозно болна, заминала да се лекува в Калифорния и там починала. Те обаче не повярвали и на тази история и информирали полицията.

Въз основа само на предположения нямало как да се започне официално разследване. Затова жените започнали собствено проучване. Те откриват, че никой в фамилията Криптен не е пътувал до САЩ и никоя болница в Калифорния не е регистрирала пациент с подобно име.

Тази информация била предоставена на Скотланд Ярд, където обещават да разпитат доктора. Пред официалните власти той казва трета лъжа – съпругата му го била напуснала заради друг мъж и той искал да си спести унижението.

Усетил, че няма да се спаси от въпросите около изчезналата му съпруга, Криптен планира бягство с любовницата си в Канада. Двамата освобождават прислугата, опаковат най-необходимите вещи и още същия ден отплават за Новия свят.

Два дни по-късно полицията се връща в дома на Криптен и го открива празен. Веднага е бил претърсен и в мазето са открити разчленените останки на Кора.

Започва едно дългогодишно търсене на зъболекаря и Етел, които сменяли самоличностите си се местели от град в град. Накрая обаче са заловени и са изправени пред съда в Англия.

Доктор Холи Криптен е осъден на смърт чрез обесване. Въпреки предположенията, че Етел е разбрала за престъплението на партньора си и му е съдействала, тя е оневинена и освободена.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.