Знаете ли каква е била първата българска банкнота?

Първата българска банкнота например носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, а върху нея има воден знак на БНБ, пише „Дарик“.

Интересното е, че в текста на банкнотата са оставени две руски думи: „кассирь“ вместо „касиер” и „подделка“ вместо „подправка“. Причината е, че са били отпечатани в Русия и съответно се смята, че така е останало от превода.

Не е правен опит да се фалшифицира първата българска възпоменателна банкнота.

Най-голямата банкнота в света пък е тази от 100 хиляди филипински песо. Тя е по-голяма от лист А4 и е записана в Книгата на рекордите „Гинес“.

Парите са едни от най-мръсните неща в света. В Япония обаче са изобретили банкомат, в които „изпират“ парите, преди да бъдат изтеглени. В него притискат парите между ролките на висока температура, като по този начин убиват бактериите от банкнотите.

А най-многобройните банкноти, които се принтират, дори не са истински. Става дума за парите за играта „Монополи“. За съжаление обаче тях не можем да ги ползваме в магазина.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Тайните знаци, които са скрити в парите

Сложете това в портфейла си: Талисман, който привлича пари

7 неща в дома ви, които носят безпаричие, болести и негативизъм, изхвърлете ги още днес

Милиони долари под формата на злато и сребро в канализацията на Швейцария

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.