Знаете ли коя е най-смъртоносната болест в историята на човечеството?

комар

Много ужасни болести са измъчвали хората през вековета. Най-опасната от тях обаче със сигурност е маларията, пише Science Alert.

Паразитът, който я причинявa, е убивал хората и предците на homo sapiens в продължение на около 20 милиона години.

Пренасяната от комари болест е спряла армиите на Чингиз Хан и Атила Хуна, заразила е Джордж Вашингтон, Теодор Рузвелт, Абрахам Линкълн и Джон Ф. Кенеди. Убила е Александър Велики, Крал Тут и поне шестима папи. Според някои изследвания почти половината от всички хора, които някога са живяли, са умряли от малария.

Само между 1900 и 1950 години маларията е убила 100 милиона души. След това болестта е била изкоренена от по-голямата част на света, основно заради употребата на инсектициди, но още убива повече от половин милион души годишно.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.