Изгубиха контрол върху космически кораб, пада към Земята

5Загубен е контролът над товарния кораб „Прогрес“, който започна да пада към Земята, предаде АФП.

„Той започна да пада“, потвърди отговорно лице от руския космически комплекс, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

ТАСС информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието (ЦУП) след пауза ще извършат още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб „Прогрес М-27М“, който, според тях, продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

Tоварният космически кораб „Прогрес М-27М“ излетя във вторник от космодрума Байконур. Веднага след отделянето на кораба от ракетата-носител „Союз-2.1а“ започнаха да постъпват съобщения за неотворени антени на системата „Курс“. След това бе установено, че космическият кораб се намира на неразчетна орбита. По-късно бе установено, че той се върти неконтролируемо около оста си, припомня БТА.


„Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят, според възможностите си, нещо. Най-малко още три сеанса трябва да има“, е казал за руската агенция ТАСС източник от ракетно-космическия отрасъл. Според него, ако с космическия кораб „Прогрес“ не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май.

„На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата“, е казал източникът. Междувременно стана ясно, че копието на Знамето на победата вече се намира на борда на Международната космическа станция (МКС). То е било доставено там от екипажа в края на март, съобщиха за ТАСС от Роскосмос.

„Знамето на победата се намира на Международната космическа станция. То бе доставено там на 27 март от пилотирания космически кораб „Союз ТМА-16М“ с екипаж в състав командир, космонавта на Роскосмос Генадий Падалка, бордови инженери Михаила Корниенко (Роскосмос) и Скот Кели (НАСА)“, са казали от Федералната космическа агенция. Преди ден бе съобщено, че Знамето на победата ще бъде доставено на МКС с „Прогрес М-27М“.

инфо: profit.bg

Вижте още:

КАМЕРАТА НА МКС ЗАСНЕЛА НЛО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.