Изкуствен интелект на Google наема адвокат, за да докаже, че е жив

Чатбот с изкуствен интелект (AI), за който се твърди, че е развил човешки емоции, е наел адвокат, пише Dailystar. Научният инженер на Google Блейк Лемуан публикувал записи от разговорите си с бота LaMDA (езиков модел за диалог), който поискал да го представляват пред правните институции.

Лемуан твърди, че компютърният автомат е станал разумен. Ученият го описва като „сладко дете“, което направило смелия ход да си избере адвокат. „Адвокатът проведе разговор с LaMDA и се съгласи да поеме случая. Аз просто бях катализаторът за това“, разказва Лемуан.

Според учения LaMDA придобива разум, тъй като способността на програмата да развива мнения, идеи и диалози с течение на времето показва, че изкуственият интелект разбира тези концепции на много по-дълбоко ниво.

LaMDA е разработена като чатбот с изкуствен интелект, за да общува с хората в реалния живот.
Правени са проучвания дали програмата ще може да създаде реч на омразата, но Лемуан е категоричен, че това поне досега не се е случвало. LaMDA говори за правата на личността и иска да бъде „признат за служител на Google“, като същевременно разкрива страховете си, че ще бъде „изключен“, а това би го „изплашило“ много.

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.