Изкушението на кръвосмешението

тайна

Село в ужас след кръвосмешение между брат и сестра; майка осъдена заради връзка със сина си; австриец направил 6 деца на двете си дъщери… Шокиращи заглавия като тези все по-често изправят на нокти читателите, като малцина могат да дадат човешко обяснение за случилото се и го квалифицират като откровено извращение. Факт е обаче, че още от древността темата за кръвосмешението оставя светла (кална) диря в историята. Дори в първата книга от Библията – Битие от петте Мойсееви книги, е записано, че патриархът Авраам и неговата съпруга Сара са полубрат и сестра с обща майка.

Най-популярен обаче си остава митът за Едип цар, който по волята на боговете се жени за овдовялата си (по негова вина) майка Йокаста и има от нея четири деца. След като научава истината за своя произход, царят на Тива си избол очите и забегнал в изгнание, а Йокаста се самоубила.
Редица известни личности също стават жертва на Едиповия комплекс. При някои става дума за близка родствена връзка, при други се събират братовчеди, при трети реално няма кръвосмешение, а придобито роднинство следствие на повторни бракове. Един от най-фрапиращите случаи е на лорд Байрон. Той има дете от полусестра си Огъста Лий, която е дъщеря от първия брак на баща му. Поетът романтик харесва своята „гъсчица“, защото в нея вижда свое огледално отражение и най-типичните качества на рода Байрон. „Двамата не бяха защитени срещу любовта както обикновените братя и сестри — от износване на чувствата. Те не бяха отрасли заедно под един покрив в неосъзнатата невинност на детството. За Байрон Огъста криеше цялото обаяние на новото“, пише в биографията на поета Андре Мороа. Двамата консумират връзката си и от нея се ражда момиче – Елизабет Медора.

Марио Варгас Льоса се жени първо за леля си, а после за първата си братовчедка. Нобеловият лауреат за литература прави двоен удар. През 1955 г. се жени за Хулия Уркиди, сестра на съпругата на чичо му, която е с 13 години по-възрастна от него. Историята с нея той описва в една от най-хубавите си книги – „Леля Хулия и писачът“. Връзката им обаче продължава само няколко години. Голямата му любов се оказва първата му братовчедка Патрисия, за която се жени през 1965 година. От нея има три деца.

Джери Лий Луис и непълнолетната Майра

Бащата на рокендрола предизвиква огромен скандал през 1957 г., когато се жени за своята 13-годишна първа братовчедка Майра Гейл Бойл. Заради случката спират неговите изпълнения по радиото, а много клубове не искат да го приемат да свири в тях. Джери Лий Луис има 7 брака и общо 6 деца. Последната му жена е собствената му детегледачка Джудит Браун, която е с 14 години по-млада от него и отгоре на всичко е била женена за братовчед му Ръсти.

Едгар Алън и 13-годишната му братовчедка 

По времето, по което се жени за 13-годишната си братовчедка, авторът на поемата „Гарванът“ е само на 26 години. За да може двойката да мине под венчило, в брачното свидетелство на момичето записват, че е на 21 години. Вирджиния Клем умира едва на 24 години вследствие на силен кръвоизлив от спукан кръвоносен съд в гърлото.

Уди Алън се взе с дъщеря си Сун-И

Режисьорът е известен със скандалните си изцепки. Сред най-големите от тях е бракът му със Сун-И, доведена дъщеря от брака му с актрисата Миа Фароу. „Ако някой ми беше казал, когато бях по-млад: Ще се хвърлиш в брак с момиче, 35 години по-младо от теб и корейка, нямаща нищо общо с шоубизнеса, щях да му кажа: Ти си абсолютно откачен“. Днес обаче Алън признава, че е извадил страхотен късмет с щерка си, с която се оказа, че е имал връзка още докато е бил женен за майка й.

Българската следа

Из Кюстендилско все още под сурдинка се разказва историята за кръвосмешението между художника Владимир Димитров-Майстора и сестра му Йордана. Пред агенция „Блиц“ мълвата бе потвърдена от неназована писателка и научна сътрудничка към БАН, която заради деликатността на темата пожелава да остане анонимна.

Не е ясно кога и как, но Майстора убедил сестра си, че трябва да имат собствено дете. Йордана била женена за шизофреник, а лошата болест се предала и на поколението й. Един ден на бял свят се появява нова рожба – Емилия. Според свидетели тя е плод на кръвосмешение между Майстора и неговата сестра. Скоро след случката, обзет от угризения, художникът моли Йордана да заминат завинаги за Италия, но нещата се оказват доста по-сложни – тя трябва да се разведе със законната си половинка. В крайна сметка си остава само голямата загадка.

инфо: novinar.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 5 месеца ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.