Изследване на Харвард: Космическите радиоимпулси може да са от извънземни

Космически радиоимпулси

Ново изследване на Харвардския университет сочи, че космическите радиоимпулси може да се излъчват от масивен радиопредавател, създаден от извънземна раса, пише YourNewsWire.com.

Според астрофизици от Харвард тайнствените радиосигнали от Далечния космос – бързите радиоимпулси (FRB), може да са резултат от действието на предавател, използван за ускоряване на космически апарати до скорости, близки до тази на светлината.

FRB са загадъчно явление, което продължава само няколко милисекунди, но освобождава повече енергия за този кратък период от време, отколкото Слънцето за цял месец.

Както съобщава Space.com, астрономите са каталогизирали около 20 такива краткотрайни свръхярки емисии, които са известни като бързи радиоимпулси (FRB). Първият сигнал е открит през 2007 година. Изглежда, че FRB идват от галактики, намиращи се на милиарди светлинни години от нас, но остава загадка какво ги предизвиква.

„Бързите радиоимпулси са изключително ярки, като се отчита тяхната краткотрайност и произход на големи разстояния и ние не сме идентифицирали възможен естествен източник с някаква сигурност“, казва Ави Льоеб (Avi Loeb) от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика и съавтор на изследването. „Изкуственият произход трябва да се разгледа и провери.“

Един от възможните изкуствени източници според новото изследване може да е гигантски радиопредавател, построен от разумни извънземни. Затова Льоеб и водещият автор на изследването Манасви Лингам (Manasvi Lingam) от Харвардския университет изучават реалността на това възможно обяснение.

Учените смятат, че предавател на слънчеви батерии действително може да излъчва подобни на FRB сигнали по целия Космос, но за създаването на необходимата мощност се изисква площ на събиране на слънчева светлина, която е два пъти по-голяма от Земята.

Лингам и Льоеб са установили, че такъв гигантски предавател се явява технологично изпълним (макари извън пределите на днешните възможности на човечеството).

Защо им е на извънземните подобна структура? Най-правдоподобното обяснение според изследователите е придаването на невероятни скорости на междузвездни космически кораби. Тези кораби може да са снабдени с леки платна, които използват импулси, предавани от фотони, подобно на корабните платна, които използват вятъра. (Човечеството е демонстрирало леки платна в Космоса, а технологията се явява основа на проекта Breakthrough Starshot, чиято цел е изпращане на малки роботизирани сонди в близки звездни системи~.

Действително предавател, способен да генерира FRB-подобни сигнали, би могъл да управлява междузвезден кораб с тегло 1 млн. тона или приблизително, са изчислили Лингам и Льоеб.

„Това е достатъчно да се превозят пътници на междузвездни или дори междугалактични разстояния“, казва Лингам.

Човечеството е уловило едва мимолетни проблясъци от тези лъчи, тъй като източникът на светлината постоянно се движи спрямо Земята, отбелязват изследователите.

Двамата учени стигат малко по-далече. Смятайки, че извънземните са отговорни за повечето FRB и вземайки под внимание предполагаемото количество потенциално годни за живот планети в Млечния път (около 10 милиарда), Лингам и Льоеб са изчислили горния предел за броя напреднали извънземни цивилизации в галактика, подобна на нашата – 10 000.

Изследователите признават спекулативния характер на изследването. Те не твърдят, че FRB действително са предизвикани от извънземни. По-скоро казват, че тази хипотеза заслужава разглеждане.

Morkadis

„Науката не е въпрос на вяра. Това е въпрос на доказателство“, казва Льоеб.

Новото изследване е прието за публикация в изданието Astrophysical Journal Letters и е достъпно на сайта arXiv.org.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

Космическият телескоп „Хъбъл“ засне галактика хибрид

Заради космическия боклук Земята може да изгуби спътниците си

Как оцеляват астронавтите в космическия студ?

10 космически мисии на ръба на катастрофата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.