Изследователи се спуснаха в ямалската „черна дупка“

дупкаИзследователи се спуснаха в „черната дупка“ на Ямал. Така интернет потребителите по цял свят са кръстили дълбоката дупка, която това лято беше открита от вертолет на полуостров Ямал. Но изучаването на дупката се отложило до есента, когато почвата била скована от мраз.

Ямалската „черна дупка“ се оказа по-коварна, отколкото очаквали изследователите. Стартът на експедицията бил планиран през деня, а първите анализи на почвата от дъното били получени чак през нощта.

През лятото, когато руската загадка стана хит в интернет, не можело да се пристъпи към изследване на мистичната дупка. На дъното на кратера бушува стихия и стените на дупката са брулени от вятъра. За да започне научната работа, трябвало да се изчака мраз да скове земята.

Възникналата в резултат на пневматичен удар „черна дупка“ е предмет на интерес и за нефтените компании. От гигантската дупка до Боневаненковото местонаходище са броени километри. Веднага възникнали въпроси – колко опасно е такова съседство за инженерните обекти на отрасъла?


„Газоанализаторът показа, че газ в дупката няма – разказва Денис Кузов, спасител от отряд „Ямалспас“. – Имаше опасност от падане на грунт, но сега всичко е замръзнало.“

Интернет потребителите са запомнили „черната дупка“ като дълбок кладенец с необятни размери. Но според твърденията на учените съвсем скоро от привичния ландшафт едва ли ще остане нещо. Дупката с бърза скорост ще се запълни с вода.

дупка 2

„Има предположения, че през пролетта или лятото тя ще се превърне в езеро – казва директорът на Руския център по усвояване на Арктика Владимир Пушкарев. – Още повече че сега силно я засипва сняг.“

За пълноценни изводи на специалистите продължава да им липсва ключов елемент – данни зац дълбочина. Идеята за пробиване, което е планирано за април, се подкрепя и от власти, и от учени, и от нефтените компании. Тоест загадката е близо до разгадаване.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

РУСИЯ ИЗПИТВА НОВО СЕИЗМИЧНО ОРЪЖИЕ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.