Има риск от повишено ниво на радиация около Чернобил

pixabay.com

За това предупреди украинската ядрена компания „Енергоатом“

Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили Чернобилска атомна електроцентрала да се повишат, защото системите ѝ за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Малко след началото на инвазията на 24 февруари руските войски установиха контрол над територията около бившата атомна електроцентрала, превърнала се през 1986 г. в сцена на най-тежката ядрена авария в световната история. В резултат на това системата за наблюдение на равнищата на радиация в така наречената 30-километрова зона на отчуждение в горите около централата в момента не работи, заяви „Енергоатом“.

„Няма данни за текущото състояние на радиационното замърсяване на околната среда в зоната на отчуждение, което прави невъзможно да се реагира адекватно при заплахи“, допълни компанията.

Тя посочи, че сезонните горски пожари, които възникват най-често през пролетта и лятото, представляват особена заплаха, тъй като противопожарната служба в зоната не е в състояние да работи.

„Радиационните равнища в зоната на отчуждение и извън нея, в това число не само в Украйна, но и в други страни, може значително да се влошат“, заяви „Енергоатом“.

Въпреки присъствието на руските войски украинският персонал на съоръженията за ядрени отпадъци в Чернобил продължава да работи. Той остана на смяна въпреки опасенията, че служителите вече са преуморени и изнемогват от изтощение заради невъзможността на тяхно място да дойде нова смяна работници. Вчера ядрената агенция на ООН съобщи, че е била извършена ротация на персонала, което е позволило на част от служителите от предишната смяна най-после да си тръгнат.

източник: dnes.bg

Вижте още:

НЛО над Чернобил спасява Европа

Изоставеното летище на Никозия – по-зловещо и от „Чернобил“ ВИДЕО

Чернобилските „бабушки“ – жените, които отказаха да напуснат радиоактивната зона

Делене под саркофага на Чернобил: Може ли да избухне отново?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.