Интересни факти за пъпа, за които не сте знаели

Има написани много неща за пъпа и факта, че тази част от тялото събира най-много мръсотия. Всички знаем, че пъпът трябва да бъде внимателно, щателно и редовно почистван, но това не е всичко …

Ето какво трябва да знаем за пъпа:

1.Пъпът всъщност е белег на тялото ни
Образува се при прерязване на пъпната връв при раждането. Чрез него бебето се храни, докато е в корема на майката. Но когато се отреже, той остава отпечатък върху тялото ни.

2.Формата на пъпа се променя през целия живот
Повечето бебета се раждат с изпъкнал пъп и с течение на времето формата му се променя. Само 10% от случаите запазват първоначалния си вид.

3.Пъпът на майката също се променя
При някои бъдещи майки формата на пъпа им се променя по време на бременността и той става по-изразен. След раждането се връща в първоначалното си положение.

4.Кожата на пъпа има “добра памет”
Тази част от тялото е любимо място за мнозина за пиърсинг. Чувствителната кожа на пъпа и областта около него отнема 6-12 месеца, за да се възстанови след отстраняването на пиърсинга.

5.Пъпът може да мирише странно
Той е податлив на бактериална инфекция и ако неговата хигиена не се поддържа, може да “произведе” много странна и неприятна миризма.

Тъй като мъжете често имат косми по пъпа, състоянието е още по-сериозно за тях.

6.Най-голяма изненада
Всеки пъп е уникален. Докато за някои хора тази част е много привлекателна, но има и хора, при които случаят не е такъв.

7.Стимулира пикочните пътища
Докосването на пъпа стимулира пикочните пътища. Това стимулира тъканта на пъпа и тъканта около него.

Такъв стимул изпраща съобщение до гръбначния мозък, което изпраща сигнали до пикочните пътища и се създава нужда за уриниране. Ако натискаме тъканта около пъпа, няма да постигнем същия ефект, защото само тъканта в самия пъп е най-чувствителна.

източник: bukvarche.com

Вижте още:

Сърби те някоя част на тялото? Виж какво означава

Вашето тяло има тези свръхестествени способности 

Как тялото ни подсказва, че сме стресирани

Човешкото тяло става все по-студено

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.