„Ислямска държава” разруши древния град Хатра

хатра

Екстремисти от групировката „Ислямска държава“ разрушиха древния град Хатра в Северен Ирак, съобщи иракски професор по археология, цитиран от ДПА.

Това е поредната атака срещу културното наследство на страната, отбелязва агенцията. Хамед ал Джабури, ръководител на катедрата по археология в Мосулския университет, посочи, че джихадистите са взривили с експлозиви останките от древна Хатра и артефакти.

„Извършено е ново престъпление от Даеш срещу иракските антики“, заяви пред ДПА Ал Джабури, използвайки арабското название на „Ислямска държава“.


„Това е непоправима загуба“, отбеляза той.

Град Хатра, обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на около 110 километра северозападно от Мосул, който де факто е столицата на „Ислямска държава“ в Ирак.

Основан през трети век преди Христа, градът е известен с храмовете си. Разрушението, за което твърди университетският преподавател, се случва два дни след като иракското правителство обяви, че джихадистите са сринали с булдозери древния град Нимруд в северната част на Ирак.

инфо: vsekiden.com

Вижте още: 

ДРЕВЕН КОД ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.