Историята и поверията за Велика Сряда

В текстовете от Библията се казва, че в деня на Велика сряда Юда е уговорил предателството на Исус срещу 30 сребърника. Пред нощта на този ден се е състояла Тайната вечеря, пише sanovnik.bg

Тайната вечеря е сред съдбоносните и ключови събития от Новия завет. На нея Христос пророкува своята смърт на кръста, като казва, че един от учениците му ще го предаде, а апостол Петър ще се отрече 3 пъти от него.

След вечерята Исус взима хляб и вино и ги раздава на всички присъстващи, казвайки, че те символизират тялото и кръвта му. Този обред поставя началото на светото причастие, което се изпълнява в християнския свят и до днес.

Най-знаменателната картина, олицетворяваща Тайната вечеря, е дело на Леонардо да Винчи. Според една легенда моделът, който позирал за Христос и Юда, е един и същ човек.

Историята казва, че Да Винчи се бавел с фреската, защото не можел да намери подходящ образ на Юда, докато случайно не видял един озверял просяк и го помолил да му позира.

Просякът погледнал картината и казал, че вече е позирал за нея като Исус. Това обаче било преди години, когото пеел в църковния хор. Вярва се, че този разказ показва как в човек могат да живеят еднакво доброто и злото.

Историята на този ден казва, че Исус е посетен от покаяла се грешница, която го помазала с миро. Тя изляла върху главата на Спасителя миро, което струвало 30 сребърника – същата сума, за която Юда предава Христос.

Учениците негодували срещу скъпото миро, казвайки, че е можело тази сума да се дари на бедните, но Исус им казва, че след време същата цифра ще се помни като символ.

На този ден Исус е изцелявал болни, слепи и предупредил учениците си да не ламтят за слава.

Традицията казва, че в ранното утро на Велика сряда родителите трябва да изпратят децата си за здравец, който да се натопи във вода до Разпети петък. В петък децата трябва да го раздадат на богомолците, отиващи към църквата.

Жените не трябва да вършат никаква домакинска работа като пране, гладене, чистене, готвене, а ако престъпят това правило, умението им ще се отнеме.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Евангелие разбуни духовете с думите: И рече Иисус – това е жената моя

Исус Христос е най-значимата личност на всички времена

Най-прочутите конспирации в древния свят: Цезар се е самоубил, а Исус е син на Клеопатра

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.