Историята на принцеса Анджелина, дъщерята на вожда Сиатъл

7

Принцеса Анджелина била най-голямата дъщеря на индианския вожд Сиатъл, на чието име е кръстен и американския щат. Историята на гордата индианка става известна след публикувани снимки на фонографа Едуард Къртинс.

За да снима старицата с набръчкано лице, той ѝ плаща 1 долар, а тогава не подозирал, че фотографиите му ще имат историческа стойност. Пред обектива стояла принцеса Анжджелина, дъщерята на известния вожд Сиатъл.

Нейното рождено име било Кикисобла, но когато една от заселниците – Катрин Мейнард, се запознала с нея, ѝ казала, че не може толкова красиво момиче да носи такова грозно име и започнала да я нарича Анджелина.

При появата на първите заселници по западното крайбрежие на САЩ, индианският вожд Сиатъл ги посрещнал дружелюбно и се опитал да се сближи с тях.

Но въпреки усилията му, през 1855 година издаването на Пойнт-Елиътския договор принуждава всички индианци да напуснат домовете си и да се заселят в резервати.

Тогава Анджелина била на 35 години и решава да се противопостави на решението. Тя бяга, преди да бъде отведена в резерват, и си построява малка дървена къщичка с изглед към океана.

8

Започнала да плете кошници, които продавала на местен търговец, и да пере бельото на белите заселниците, с което изкарвала достатъчно, за да се издържа.

До края на живота си обаче тя пазела в тайна факта, че е дъщеря на вожда, който преди е владеел тези земи. С напредването на възрастта развила артрит, но не спряла работа.

Сприятелила се с местните, а някои от тях дори я канели на гости. Анджелина обичала да се разхожда из града, подпряна на бастунчето си.

Децата често ѝ се подигравали за външния вид и шеговито я наричали принцеса, без да подозират, че тя наистина е такава. Индианката умира на 29 май 1896 година, а нейните приятели се постарават да има достойно погребение.

Тялото на наследничката на вожда на Сиатъл е положено на Капитолийския хълм, а след като става ясно коя е била тя, на гроба ѝ се поставя мемориална плоча.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.