Каква е тази женска глава на Марс?

марс

Най-новата снимка на НАСА от Марс разбуни духовете. Тя обаче не е първата, която показва странни обекти на повърхността на Червената планета.

Прилича на воин в женски образ, изсечен в камъка. Астрономите са по-скоро скептични, досега не са открили категорични доказателства. За любителите на теориите на конспирацията обаче нещата изглеждат ясни.

В наскоро публикувано видео в Youtube беше обявено „фундаментално“ откритие: в пясъка лежи глава на статуя. „Вижда се много ясно: брадичка, уста, нос, очи, уши …“ Може да е жена-воин, която носи шлем.

Описваният камък обаче е с размер само няколко сантиметра и се вижда на снимка направена от роувъра Кюриозити на Марс на 1 април 2018. Тежкият почти 1 тон роувър кацна на Марс през 2012, оттогава насам е изминал повече от 12 км.

Крайно невероятно е наистина да става дума за изработена скулптура. Много по-вероятно е формата да се дължи на случайността, предопределена от природните процеси. Но все пак…

Това не е първият куриозен обект на Марс, който се открива на снимки. Още преди десетилетия сондата Викинг изпрати снимка на усмивка към Земята. Предполагаема женска статуя, а също и предполагаема лъжица могат да се видят на други снимки.

марс 1

Усмивката от Марс. Снимката е от кратера Гейл.

марс 2
Това определено прилича на статуя

марс
Космическият апарат Викинг 1 на НАСА е направил тази снимка на 26 юли 1976 г.

2
Тази снимка е сравнително нова, направена от Масткам на Кюриозити.

Но ние хората имаме склонността да търсим и да вярваме, че виждаме лица там, където всъщност ги няма. Това е известен феномен, наричан от психолозите парейдолия. Причините за него се крият в нашия мозък, обясняват те.

За да може да обработи всички впечатления, които въздействат върху нас ежедневно, мозъкът е трениран да разпознава бързо различни образци. Мозъкът се стреми да подрежда бързо различните ситуации, за да може да реагира за части от секундата…

За нас хората е особено важно бързо да разпознаваме лица и по тази причина непрестанно сканираме околната среда в търсене на очи, усти и носове. Очевидно и Марс вече попада в групата на сканираните околности.

Morkadis

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Лице на фараон на Марс порази виртуалните археолози

Топ 3 мистерии на Марс – косите ви ще се изправят

Какво прави това гюле на Марс?

Странни снимки от Марс: извънземни или останки от мисията на НАСА?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.