Какво е Обсесивно Компулсивно Разстройство (ОКР) и как да разпознаем симптомите му?

фобия

Имате ли тревожни и натрапчиви мисли, свързани със замърсяване? Или сте прекалено взискателни за поддържането на предмети и дрехи в идеален ред? Получавате ли смущаващи картини на смърт или страхове за страдание на любим човек, защото вие не сте били достатъчно внимателни? Ако отговорът на някои от тези въпроси е ДА, може да страдате от ОКР.

Обсесивно Компулсивно Разстройство е състояние, в което човек има ирационални страхове (обсесии) и се опитва да преодолее тревожността си, предизвикана от тези страхове, чрез изпълнението на определени действия (компулсии).

Разстройството се развива у хората най-често преди да са навършили 20 години и се смята, че засяга под 3% от тях в някакъв период от време.

Всеки може да страда от ОКР. Във Великобритания например известният футболист Пол Гаскойн пише в автобиографията си за борбата, която е водил с това състояние. Той разказва как често е закъснявал за тренировки, защото се е връщал по няколко пъти да провери дали е заключена вратата на дома му.

Други известни имена, за които се знае, че страдат от Обсесивно Компулсивно Разстройство са Уди Алън, Харисън Форд и Мишел Пфайфър. Дейвид Бекъм също признава, че има ОКР. Съпругата му Виктория разказва, как всички предмети в къщата им трябва да са четен брой. Ако има три кутийки Кока Кола, Дейвид трябва да изхвърли едната.

Мнозинството от хората с ОКР имат и двете – обсесиите и компулсиите (70%), има обаче и такива които имат само обсесии (20%) и само компулсии (10%).

Повечето хора свързват ОКР с упоритото миене на ръце например или проблемите с мръсотия и прах, но има много повече.

Обсесивно Компулсивно Разстройство е налице, когато някоя тревога или загриженост се превърне в толкова време – консумираща, че започне да доминира всеки час от ежедневието. Ние всички се безпокоим от микроби и епидемии, които се случват някъде по света, но не си мием ръцете повече от 200 пъти на ден. Това е нещо, което очевидно влияе на живота ни и на всеки час от ежедневието ни. Започне ли да влияе на ежедневието, значи е време да се потърси помощ. Но как да разберем дали страдаме от ОКР?

Запомнете, състоянието за повечето хора настъпва в две проявление – обсесиите и компулсиите, които да ги оправят.

Ето списък с някои от най-разпространените обсесии и компулсии:

Обсесии:

  • Страх от „хващане“ на болест
  • Страх от мръсотия и микроби
  • Страх от изгубване на нещо ценно
  • Страх от разпространение на болест
  • Страх от причиняване на наводнение или пожар
  • Страх от зли мисли
  • Страх от допускане на грешка
  • Страх от причиняване на вреда на някого
  • Страх от неподходящо поведение

Компулсии:

  • Прекомерно миене, пране, чистене и извършване на ритуали по оформяне, нагласяване и т.н.
  • Повтарящи се проверки на ключове за лампи, копчета на котлони и печки, ключалки на врати на домове и автомобили…
  • Повтаряне на определени думи и фрази
  • Непрекъснато броене, привеждане на предметите в четен или нечетен брой
  • Нещата винаги да са подредени по точно определен начин
  • Броене по време на изпълнението на рутинни задачи
  • Непрекъснато изпълняване на рутинни действия (докосване на определени предмети)
  • Колекциониране на ненужни предмети…

Стресът влошава симптомите на ОКР, но науката все още не знае причините за възникването на разстройството. Изследванията предполагат, че причините може да са генетични или свързани с околната среда.

Пациентите се третират с терапия и лекарства. Лекарствата помагат за намаляване на чувството за тревожност, а терапията допринася за промяна на поведението. Много хора, които страдат от ОКР не успяват никога да се освободят напълно от това поведение, но могат да се научат да управляват живота си, без да позволяват на разстройството да управлява тях.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.