Какво е паническата атака и как да се справите с нея?

Изпитвали ли сте някога паническа атака? Ако да, най-вероятно сте запознати с връхлитащата тежка тревога, придружена от страх, в комбинация с различни вегетативни (соматични) симптоми.

Може да трае от няколко секунди до един час. Симптомите са тежко изпотяване, сърцебиене, скованост, затруднения в дишането.

Паническата атака може да предизвика дискомфорт и дори болка в гърдите. Издишайте!

Паническите атаки не представляват опасност за здравето, ако знаете как да се справите с тях. Ето някои начини да избягате от обсебващите мисли и да предотвратите или да спрете паническата атака!

1) Бройте от 100 до 1.

Започнете да броите в обратна посока от 100, докато не се разсейвате с обезпокоителни мисли. Броенето на обратно изисква концентрация и това ще ви помогне да се разсеете от вашите притеснения.

2) Опитайте дълбоко дишане.

Дълбокото дишане също ще ви помогне да разсеете мислите си, а в същото време да се отпуснете. Поемете продължителен и дълбок дъх през носа, бройте до четири. След това издишайте бавно, този път през устата. “Вдишвайте през носа до 4. Издишайте през устата.”

3) Практикувайте концентрация.

Погледнете елементите близо до вас и започнете да ги описвате подробно. Можете да пробвате и нещо друго, например да започнете да местите пръстите на краката си и да обръщате внимание на всяко движение.

4) Кажете нещо, утвърждаващо живота.

Кажи си нещо утешително. Запомнете любимите си цитати или изрази от любимата ви книга. Повторете ги на глас. Или просто кажете, че всичко е временно и “ще премине”.

5) Изучете проблема.

Прочетете всичко за пристъпите на паника и обсебващите мисли. Когато знаете нещо, то губи своята власт над вас. Разбирането ще ви даде нов поглед над ситуацията. Има много полезна информация, достъпна в Интернет и напълно безплатна.

Morkadis

6) Методи за мускулна релаксация.

Този метод се придружава от бавна релаксация на всеки мускул един по един, за да се успокои и освободи ума ви от безпокойство. Мускулната релаксация е полезна и трябва да се прави редовно.

7) Излезте на разходка.

Разходката може да бъде много релаксираща. Тя ще отвлече вниманието ви от негативните мисли, които бушуват в ума ви. Отидете в парка, вдишайте чистия въздух, съсредоточете се върху нещо, което ви кара да се чувствате спокойни.

8) Прекарайте време с вашия домашен любимец.

Какво друго може да ви направи толкова щастливи от това да се забавлявате с вашия домашен любимец. Прегърнете домашния си любимец, играйте с него или просто го погледнете. Най-вероятно ще ви накара да се усмихнете.

9) Говорете с някой, на когото имате доверие.

Когато ви е зле, трябва да поговорите с някой, на когото можете да разчитате. Може би е родител или сестра или близък приятел, с когото можете да говорите свободно и да не се страхувате от осъждане. Разговорът помага да разберете какъв е проблемът.

10) Опишете своите чувства.

Вземете бележник и писалка и започнете да пишете всичко, което ви идва на ум. На пръв поглед ще изглежда като безсмислени списъци, но бавно ще започнете да изливате сърцето си. Когато го направите, ще се почувствате много по-добре.

Заключение:

Колкото и да е сложна и ужасна паническата атака, има много начини за контрол и борба с нея. Не забравяйте, вие можете да се справите!

инфо: bukvarche.com

Вижте още:

Ако имате необяснимо „чувство на тревожност“, избягвайте тези 10 храни

Как да се справите с трите най-пагубни човешки емоции: страх, гняв и тъга

Ето как да правите разлика между сърдечна и паник атака

Тибетски мъдрости, които ще ви накарат да се замислите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.