Какво не е наред с човешките същества

Животът ни е изпълнен с предизвикателства. Всички се борят с лични проблеми — като стрес, безпокойство, депресия, съмнение, пристрастяване и тревоги за нашето здраве, финанси и бъдеще.

Взаимоотношенията ни с нашите партньори, деца и други членове на семейството понякога са силно затруднени заради конфликти, а често имаме проблеми и с колеги, съседи и т.н. Обществото натрупва напрежение — особено сега, когато светът живее в ритъма на пандемията от коронавирус, но и по принцип — заради други източници на стрес и тревожност, като престъпления, насилие, икономически проблеми, предразсъдъци, политически раздори, тероризъм, екологични катастрофи.

Всички тези проблеми са сложни, а техните решения — трудни. Но между тях има обща връзка. В по-голямата си част те са причинени от хора. Повечето от проблемите, с които се сблъскваме — в себе си, в нашите отношения с околните и в обществото — са причинени от хора. Разбира се, има няколко проблема, които не изискват намесата на човека (торнадо и земетресения), но повечето са по негова вина. Човешкото поведение е най-голямата причина за трудностите, които всеки от нас изпитва в живота. Повечето проблеми са създадени от хората, също така — може би изобщо няма да се изненадате, хората, които причиняват нашите проблеми, доста често сме ние самите.

Тук се крие основен парадокс за човешката природа. От една страна, човешките същества са използвали своята интелигентност, творчество и способност да работят заедно в групи, за да подобрят живота си драматично чрез наука, технологии, правителство, философия, образование, здравеопазване, изкуство и други характеристики на човешката цивилизация. Но от друга страна, човешките същества не спират да се държат по силно недобросъвестни начини, които създават редица социални, релационни и лични проблеми както за себе си, така и за другите. Как e възможно хората да са толкова интелигентни и ефективни, но и толкова нефункциониращи? В този ред на мисли си задаваме и въпроса:

Какво не е наред с хората?

Философи, психолози, писатели, теолози и други се борят с този въпрос от векове. Сърцевината на много от нашите проблеми е склонността да се фокусираме върху себе си преди всичко. Всички виждаме това — обикновено сме заети със себе си. Концентрираме се предимно върху себе си и върху живота си и виждаме света най-вече от своята гледна точка. А прекомерната ни самонасоченост, егоцентризъм и егоизъм стоят в основата на много проблеми, и може би най-вече на нашите собствени.

Когато хората например извършват престъпления, това е почти винаги, защото те са поставили собствените си интереси толкова далеч над благосъстоянието на други хора, че крадат, ограбват, нападат, убиват или нараняват по друг начин, за да получат това, което искат. Коренът на терористичните действия например е крайният егоцентризъм и егоизъм, а повечето войни започват, когато някоя от страните се чувства в правото си да атакува, за да постигне някаква колективно егоистична цел.

Предразсъдъците и дискриминацията са фундаментално егоцентрични реакции, както и алчността, измамата и несправедливото отношение към другите хора.

Много от конфликтите в нашия личен живот произтичат от нашето егоцентрично убеждение, че другите хора трябва да направят това, което искаме от тях, или от егоцентричното им убеждение, че трябва да вършим това, което искат. Също така, много от споровете ни с околните достигат до задънена улица, защото всички са сигурни в собствената си правота. Тази неоснователна сигурност в нашите вярвания захранва политически, религиозни и културни конфликти. Ние дори сме склонни да стигнем до крайности, само защото други хора не са съгласни с начина, по който ние виждаме нещата.

Дори в своя вътрешен свят нашата загриженост за себе си често подхранва тревожност, стрес, срам или недоволство. Всъщност, нашите размишления за себе си и за живота ни могат да създадат стрес и нещастие, дори когато нещата в момента са добре. Разбира се, за да живеем щастливо и ефективно, трябва да мислим за себе си, но нашите мисли за себе си често са обсесивни и притеснителни. Така че хората често търсят начини да изключат този нежелан поток от мисли, независимо дали чрез медитация, или с по-малко полезни стратегии като прекомерна употреба на алкохол или наркотици.

В психологическия раздел на Framar.bg ще продължим разглеждаме този парадокс на човешката природа – начините, по които нормалната човешка склонност да поставяме себе си в центъра, да бъдем егоцентрични и егоистични, създават проблеми и подкопават качеството на нашия живот. Ще продължим и да ви запознаваме с различни стратегии, с помощта на които можем да подобрим собствения си живот, а вследствие на това да подобрим и обществото чрез насърчаване на по-малко егоистичен свят.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Отрицателен резус фактор – хората, които го имат са специални

Само малък брой от хората могат да създадат този шум в ушите си? Сред тях ли сте?

Учени от Япония са доказали, че хората могат да имат шесто чувство: ехолокация

Ефектът на Паули: хората могат психически да влияят на околната среда

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.