Какво представлява дъновизмът?

Дъновизмът е учение и школа, създадено от Петър Дънов в България през 1897 г. То е познато под различни имена – Всемирно бяло братство, Окултно учение на Всемирното бяло братство, Окултна школа на Всемирното бяло братство. До 1922 г. се е наричало Синархическа верига. Според неговия създател дъновизмът представлява учение за развитието на душата, ума и сърцето…носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила на духа.

Основните идеологически категории в дъновизма са: любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, а основният космогоничен възглед е т.н. Велико всемирно братство. То е описано като организъм, който се състои от еволюирали човешки души и деветте йерархии от свръхестествени същества – ангели, архангели, начала, власти, сили, господства, престоли, херувими и серафими. Негов върховен ръководител е Христос.

Учителят Петър Дънов излага различните аспекти на философията си в близо 4000 проповеди, направени в периода 1914 г. – 1944 г. и публикувани в няколко многотомни поредици – Лекции пред Общ окултен клас, Лекции пред Специален окултен клас, Неделни беседи и др.

Символите на Всемирното бяло братство са пентаграм в кръг и котва в равностранен триъгълник, а девизите му: В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа и Глава на Твоето Слово е истината.

Основните методи за изучаване на трудовете на Дънов, свързани с дъновизма, са: духовни събрания, музикални упражнения, четене на Дънов, посрещане на изгрева на Слънцето, планински екскурзии и т.н. А специалните са: Завета на цветните лъчи на Светлината, Шестте гимнастически упражнения и Паневритмията.

Паневритмията представлява система от гимнастически упражнения, които се изпълняват на музика. В нея могат да вземат участие неограничен брой хора. Играе се в кръг, като участниците трябва да обикалят кръга в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията се изпълнява всяка година в периода от 22 март до 22 септември при изгрев слънце сред природата. Самото изпълнение е с продължителност 1 час. Последователите на дъновизма твърдят, че целта на изпълнението им е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената.

Дъновизмът се различава от Православното християнство по няколко основни характеристики.

В дъновизма:

– Христос е смятан за окултен учител, а не за Божий син;

– Отрича се учението за Св. Тройца;

– Бог е преобразен в безлична пантеистична личност;

– Се говори за окултизъм, окултни практики, астрология.

В България последователите на дъновизма са юридически регистрирани като религиозна общност (Общество Бяло братство). Тя се ръководи от Върховен братски съвет, чието седалище е в София.

Общността има духовни центрове и по света. Най-големият е френският център в Бонфен, който е основан през 1953 г. от Михаил Иванов – ученик на Петър Дънов.

Morkadis

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Нумерология на името според Петър Дънов

Петър Дънов за кармата за прераждането

Учителя Дънов: Kристал в Царичина пази България от катаклизми

Мисли на Петър Дънов за любовта

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.