Какво сънуват слепите хора?

pixabay.com

Среднощните ни фантазии са сред множеството мистерии на мозъка, които продължават да объркват учените. Един въпрос обаче продължава да изпъква над всички останали: Как слепите хора сънуват?

Изследване, публикувано в Sleep Medicine през 2014 г., проучва „сензорната конструкция на сънищата“ сред слепите хора в желанието си да намери отговора, пише iflscience. Невроучените от Университета на Копенхаген събират 25 души – 11 от тях са слепи по рождение, а 14 – са загубили зрението си след 1-годишна възраст. В рамките на 4 седмици те интервюират участниците във връзка с техните сънища и ги карат да попълнят структуриран дневник на сънищата всеки ден, след като се събудят.

Дневникът съдържа най-различни въпроси – каква форма приемат, какво виждат в сънищата си, сънуват ли кошмари и т.н.

Проучването открива, че слепите хора изпитват далеч по-богати и по-разнообразни усещания в сънищата си в сравнение с всички останали. Например за звук, докосване, вкус и миризма. Виждащите от своя страна помнят най-вече визуалните усещания в своя сън.

Онези, които са загубили зрението си по-късно в живота (и съответно са виждали света по един или друг начин) твърдят, че имат някакви визуални сънища. Изследването отбелязва, че много от тези участници описват обект или сцена вербално с толкова богати визуални термини, че интервюиращият започвал да се чуди дали тези хора наистина не могат да виждат. Уви – колкото по-дълго са били слепи, толкова по-къса е паметта им и по-мъгливи са визуалните импресии.

Емоциите и в темите малко или много са общи. Не се наблюдават коренни различия в групите по отношение на позитивните и негативните социални ситуации, за които са сънували.

Учените забелязват, че кошмарите се срещат значително по-често при слепите хора по рождение. Те включват предимно изгубване, удряне от кола, загуба на кучето-водач или падане в дупка. Изследователите спекулират, че тези сънища изпълняват ролята на „шок абсорбатори“ на тревогите, които тези личности изпитват всеки ден.

Томи Едисън – сляп YouTube и филмов критик с отлично чувство за хумор – коментира в един от своите клипове въпроса дали наистина вижда в сънищата си. „Сляп съм по рождение, никога не съм виждал през живота си. Съответно – моето подсъзнание не знае какво означава да виждаш. То работи по начина, по който протича моето ежедневие. Всичко е подчинено на миризми, звуци, вкусове и докосване… Както и при вас, и при мен се случват странни неща в сънищата.“

В друго свое видео Едисън отговаря на още един често срещан въпрос: „Могат ли слепите хора да преживяват визуални сцени, когато приемат психеделични наркотици?“

Разбира се, неговите преживявания са предимно комични. Томи обаче казва, че ситуацията тук наподобява сънуването. Ако мозъкът не знае как да вижда, „един наркотик няма да успее да промени това. Ако можеше, щях да го взимам всеки ден, не мислите ли?“

източник: obekti.bg

Вижте още:

По време на сън човешкият мозък се пречиства от натрупаните токсини

Осъзнатият сън – същност, видове и техники

Хората от това племе почти не спят – сънят бил вреден за здравето (ВИДЕО)

Сънят – най-бързата връзка с паралелния свят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.