Какво ще се случи, ако глътнем мухъл или плесен по погрешка?

Снимка: wikipedia.org

Понякога, ако сме твърде разсеяни, може да не забележим зеленикавите петна и докато се усетим, вече да сме отхапали от храната

Плесента може да се появи, ако отлагате да хапнете любимия си сандвич с дни или пък сте оставили някои хранителни продукти неконсумирани за по-дълго време от указаното на етикета. Понякога, ако сме твърде разсеяни, може да не забележим зеленикавите петна и докато се усетим, вече да сме отхапали няколко пъти от храната. Какво може да стане в такъв случай? Няколко негативни ефекти от поглъщането на плесен, отбеляза Actualno.com

Ефект върху черния дроб

Плесента съдържа някои химикали, които се оказват токсични за организма ни. При по-големи количества погълната плесен те могат да се отразят негативно върху черния дроб, да доведат до повръщане, гадене или диария. Това как ще се отрази поглъщането на тези химикали много зависи от индивидуалното ви здравословно състояние и възрастта. Сред най-токсичните химикали, които са откривани в плесента, е афлатоксинът, който се свързва дори със заболявания като рак. Но той не се открива във всяка мухлясала храна, като трябва да сте особено внимателни и да не консумирате развалени и плесенясали фъстъци или царевица.

Хранително отравяне

Поглъщането на плесенясала храна може да се усети по същия начин като хранителното отравяне. Всъщност мухълът не представлява опасност сам по себе си, но опасни са бактериите, развиващи се в него. Те могат да доведат до диариягадене и повръщане.

Алергия

Особено внимателни трябва да са хората, които имат алергия към мухъл и плесен. В такъв случай трябва незабавно да се консултирате с лекаря си, за да предприемете своевременни мерки. Някои от признаците, които индикират алергия към плесента, са сърбеж в очите, уртикария или обриване, хрипове, запушване на носа и хрема и др.

Чудите се как тогава можем спокойно да хапваме например така известното синьо сирене, както и други по-специфични сирена с мухъл? Тези негови форми са напълно безопасни и безвредни за консумация и се храносмилат лесно, но все пак е препоръчително хората с алергии към мухъл да ограничават консумацията им.

Можем ли да премахнем плесенясалата част и да ядем останалото?

Има някои храни, при които това е възможно и не представлява опасност за здравето ви. Такива храни са например саламите, като трябва да премахнете поне 2 см повече около плесенясалото място. Твърдите сирена също могат да се консумират, след като се изреже мухлясалият участък. Зеленчуците и плодовете също остават годни за хапване, ако премахнете поне 2 см около развалените им части.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.