Какво ще стане, ако взривим целия ядрен арсенал на света едновременно?

Първо на първо – нека уточним едно. Взривяването на целия ядрен арсенал е една наистина лоша идея.

Ядрена война, включваща около 100 бойни глави, ще вкара света в ядрена зима. Години наред температурите на планетата ще са минусови, посевите ще погинат, ще настъпи безпрецедентен глад. Само 5 ядрени глави са достатъчни за т.нар. „ядрена есен“ – тя не е чак толкова зловеща, колкото гореспоменатата зима, но щетите, които ще нанесе, няма да са малки. В резултат на нея дъждът по света ще намалее с около 20-80 процента. Ще изгубим 1 млрд. животи.

А какво ще стане, ако взривим едновременно целия ядрен арсенал на планетата? В случая става дума за около 15 000 глави. САЩ и Русия притежават общо малко под 7000. Останалите са разпределени из другите ядрени сили – Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Спокойно можем да кажем, че щетите ще са големи.

В случай че се чудите колко точно, ще останете доволни от факта, че популярният YouTube канал Kurzgesagt­ – In a Nutshell има отговор на този въпрос (виж видеото по-долу).

Според учените, с които водещият на канала се е консултира, само 3 ядрени глави са достатъчни, за да унищожат един от 4500 градове на Земята. Това означава, че дори и след като се унищожи всяка една градска област със 100 хил. или повече хора, ще останат още 1500 ядрени глави.

Ако вместо това решим да сложим всички ракети в една „кошница“ и ги изсипем над Амазония, ще предизвикаме експлозия, мощна колкото 3 млрд. тона ТНТ (тринитротолуен ). Т.е. колкото 15 вулкана Кракатау изригнат общо 1883 пъти. Това ще предизвиква 50-километрова огнена топка, която ще унищожи всичко в радиус от 3000 км около взрива. Това ще генерира поредица от ударни вълни, които ще обиколят света през идните седмици. Междувременно облакът-гъба ще се разпростре над горните нива на земната атмосфера и милиони тонове изпепелен материал ще се изхвърли в небесата.

Относително малък кратер (10 км ширина) ще маркира мястото на експлозията, а цяла Южна Америка ще бъде погълната от мощни огньове.

Именно тук започва и „неприятната част“. Тогава екстремните нива на радиация ще започнат да нанасят щети и ще убият почти всичко живо. Всичко – от кратера до стотици километри настрани от него – ще бъде необитаемо. Останалата планета ще бъде залята от радиоактивни частици, разнасяни в атмосферата от облака-гъба. Ще настъпи ядрена зима.

Да, човечеството ще оцелее. Просто няма да води особено приятен живот. А какво ще стане, ако добавим целия уран на Земята в ядрената бомба? Вижте видеото по-долу.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

60г. по-късно ядрените бомби на САЩ все още замърсяват Тихия океан

Разсекретени материали: ЦРУ се е бояло повече от извънземни отколкото от атомна война със СССР

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Зловеща разходка в съветска ядрена база, откъдето тръгва унищожението на Запада

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.