Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа

„Все по-нарастващите изследвания показват, че за консуматорите на кафе, в сравнение с тези, които не консумират,е: по-малко вероятно да получат диабет тип 2, болестта на Паркинсон и деменция; при пиещите кафе са налице по-малко случаи на някои видове рак, проблеми със сърдечния ритъм и инфаркти. „-WebMD

След водата, кафето е най-широко консумираната напитка в света. Растенията, от които се произвеждат кафени зърна, се рафинират в повече от 70 страни. Дали се пие за сутрешно събуждане или да пребори среднощното желание за сън, милиарди хора по света се наслаждават на тази тъмна и вкусна напитка.

Някога запитвали ли сте се какво става с тялото след пиенето на кафе? Е, знаем, че то осигурява много необходимото разсънване в ранните часове – но защо? Е, тази статия ще ви предостави тези отговори, а също и други.

Ще разгледаме ефекта на кафето върху мозъка и тялото, времевия прозорец на неговите ефекти и доказаните ползи за здравето.

Намерихте ли чашата си? Добре, да започваме!

КАФЕТО И МОЗЪКА

Основните причини, поради които хората пият кафе, са бдителност, фокусиране и настроение. Ето и научното обяснение на тези свойства:

– Някои химикали в кафето преминават кръвно-мозъчната бариера.

– Химическите вещества ефективно блокират активността на аденозина, невротрансмитер, който ни прави сънливи.

– Трансмисията (предаването) на допамин се увеличава, което повишава и подобрява настроението ни и увеличава бдителността.

– Нивата на ацетилхолин също се повишават, което увеличава мускулната активност.

– Повишава нивата на серотонин, създавайки енергично, но спокойно усещане.

Изследователите продължават да проучват потенциалните дългосрочни ползи от кафето върху мозъка, включително подобрената памет, защитата срещу стареенето, свързаната с болест мозъчна дегенерация и намаления риск от депресия.

КАФЕТО И ТЯЛОТО

Morkadis

Докато повечето хора консумират кафе заради неврологичните му ползи, напитката притежава и някои свойства, които подобряват други функции на тялото. Ето някои от тези предимства:

– Кафето повишава метаболизма ни, което ускорява изгарянето на мазнините.

– Химическите вещества в кафето могат значително да подобрят физическата активност и сила.

– Кафето е най-големият източник на антиоксиданти-(съединения, които се борят с болестите) в света.

– Една чаша кафе съдържа 11%, 2% и 6% от препоръчителната дневна доза (пдд) на съответно витамини B2, B3 и B5.

– Характеристиките в кафето изглежда имат защитен ефект върху черния дроб.

– Кафето помага и поддържа здравето на кръвоносните съдове.

ВРЕМЕВИ ПРОЗОРЕЦ НА ЕФЕКТИТЕ НА КАФЕТО

Нека да обобщим тази информация и да обясним какво се случва от момента, в който изпиете първата си глътка кафе до момента , в който то излезне от тялото ви:

В рамките на 10 минути: Кофеинът в кафето навлиза в кръвообращението, което води до повишаване на кръвното ви налягане и сърдечния ритъм.

В рамките на 20 минути: Се провеждат две от гореописаните неврохимични реакции. Първо, кофеинът се свързва с химикала аденозин в мозъка, който неутрализира умората, като същевременно увеличава нашата енергия. Нивата на допамин се увеличават, което осигурява бдителност и фокус.

В рамките на 30 минути:Надбъбречните жлези започват да работят на висока скорост и произвеждат повече хормони. Нашите зеници се разширяват и може да се изострят зрението за кратко време.

В рамките на 40 минути: Тялото произвежда повече серотонин, което подобрява функционирането на невроните в гръбначния мозък, наречени мотоневрони. Това води до подобрена мускулна сила и координация.

В рамките на 4 часа: Клетъчният метаболизъм се увеличава, което инициира ускореното изгаряне на енергия. Тялото разгражда съхранените мазнини в резултат на това. Нивата на киселината в стомаха се увеличават.

В рамките на 6 часа:кофеинът предизвиква диуретичен ефект, който насърчава уринирането. През това време приблизително половината от кофеина, консумиран по-рано, се преработва и изразходва.

ОБОБЩАВАЙКИ

Както можете да видите, кафето притежава много мощни ползи за здравето. Ефективно подобрява настроението ни и облекчава скуката. Когнитивно, повишава бдителността и фокуса и помага при вземането на решения. Физически, кафето насърчава изгарянето на мазнините и подобрява мускулната координация и сила.

Разширяващите се изследвания продължават да демонстрират и да използват предимствата на кафето срещу рак, депресия, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други сериозни заболявания.

В тази връзка е важно да се разбере, че свойствата на кафените зърна осигуряват повечето от горепосочените предимства. Енергийните напитки и много други продукти, натоварени с кофеин на пазара, са пълни със захар, неестествени химикали и консерванти. Същото важи и за консервираното или бутилирано кафе.

Експертите по храните и лекарствата препоръчватприемът на кофеин да се ограничи до 400 милиграма или по-малко на ден или еквивалента на около 4 чаши (средният възрастен консумира около 200 мг.)Също така се уверете, че допълвате кафето с много вода и здравословна диета, която да смекчи прословутите нежелани реакции (напр. нервност, претоварване или киселини).

инфо: beu.bg

Вижте още:

Пийте кафе за дълъг живот

Кафето и физическите упражнения променят ДНК по еднакъв начин

Защо ни боли глава, ако не изпием сутрешното си кафе?

Чаша чай на ден намалява риска от Алцхаймер

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Един коментар
  1. Анонимен 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.