Как големите градове разболяват психиката

Животът в големия град е ежедневен сблъсък с множество източници на стрес. Дори и само сутрешната аларма на часовника често става причина за лошо настроение.

Безумният ритъм на градския живот първо се отразява на психиката. Ето кои са най-често срещаните психически болести сред жителите на мегаполисите.

Тревожно разстройство

Като отключващ фактор действа подложената на непрестанното въздействие на външни дразнители нервна система. Постоянният грохот на уличния трафик, прекалено яркото осветление в офисите, навалицата навън и в големи обществени пространства – всичко това води до разстройства на нормалните функции за възстановяване на организма като съня и апетита, а също и до потиснатост.

Основният признак, по който това състояние може да бъде разпознато, са безпричинните пристъпи на силен страх и паника, дори и на най-безопасните места. Непрекъснатото нервничене, треперене и усещане за дискомфорт в зоната на слънчевия сплит също са ясни симптоми.

Най-голямата опасност при тревожното разстройство, ако не бъде потърсена навреме помощ е, че може да стане хронично и да прерасне в патологичен страх от самота или пък точно обратното – от струпване на хора.

Неврастения

Това е една от най-разпространените диагнози сред жителите на големите градове. В зоната на риска са тези, които редовно не си доспиват, нямат време да се хранят нормално и малко почиват. Всичко това води до нервно изтощение.

Честите главоболия и усещането за отпадналост са сред симптомите на неврастенията. Човек става раздразнителен и разфокусиран, не може дълго да се занимава с каквато и да е физическа или умствена работа. Понякога неврастенията може да бъде объркана с депресия, тъй като и за двете са характерни апатията и нежеланието да правиш каквото и да е.

Синдром на хроничната умора

Всички много добре знаем, че прекаляването с работата води до здравословни проблеми. Постоянната умора обаче е само един от признаците на Синдрома на хроничната умора. Отличаващата разлика е, че жертвите му не се чувсват бодри дори и след продължителен отдих. Съпътстващи признаци са раздразнителност, безсъние ношем и сънливост денем, частична амнезия и безпричинни гневни пристъпи.

Агорафобия

Или, преведено – парализиращ страх от открити пространства. Може да бъде предизвикан от големи натоварвания и постоянен стрес. В зоната на риска са самотните, емоционални личности, на които им липсва близост. Страдащите от това разстройство също така изпитват и панически страх от тълпите.

Депресия

Morkadis

Според последните статистики от депресия вече страда всеки втори на планетата. Често, тя е следствие от хроничната умора или тревожното разстройство. Основните признаци: невнимателност, забавени и неловки движения, потиснатост, занижена самооценка, проблеми със съня, липса на апетит, смазващо чувство на вина или страх. Внимание, не ги подценявайте ! Депресията може да стане причина за нарушения в работата на сърцето, стомаха и други органи.

Паническо разстройство

Много прилича на тревожното разстройство. Изразява се в панически атаки, по време на които човек се задъхва и не контролира тялото си от внезапно нахлуващия в него ужас. Пристъпите са съпроводени също така с болки в гърдите и гърба.

Забележите ли, че често мените настроенията си, чувствате се ненужни и потиснати, а освен това често страдате от главоболия, определено трябва да се обърнете към специалист. Решително отстранявайте източниците на стреса и пазете здравето си!

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Гении с психични проблеми, които промениха света

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Свойствата на психиката могат да се променят с обикновена вода

Интересни факти за психиката ни

10 знаменитости, които разкриват психичните си заболявания, за да вдъхнат смелост на другите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.