Как да разпознаете добрия приятел

Да имате добър приятел, който ви подкрепя в трудностите и ви обича такъв, какъвто сте, е изключително важна част от щастието. По-долните редове ще ви помогнат да разберете дали имате до себе си истински приятели, както и ще се замислите дали вие самите сте такива и сте на разположение, когато някой се нуждае от вас.

Тази статия ще ви помогне, ако попаднете в ситуация, когато:

  • се съмнявате в нечие приятелство,
  • не знаете какво да кажете на приятел или какво да направите за него,
  • искате да разберете как можете да бъдете добър приятел.

Защо добрите приятели са толкова важни?

Изследванията сочат, че колкото по-добри социални връзки имате в живота си, толкова по-голям е шансът да се чувствате щастливи. Следователно да бъдете добър приятел и да имате добри приятели, на които да разчитате, е полезно за вашето цялостно благосъстояние. Какво точно обаче прави един човек добър приятел?

Как да разпознаете добрия приятел?

Познати много, приятели – малко. В живота си ще се сприятелите и разприятелите много пъти. Приятелите идват и си отиват. Не е толкова важно обаче колко време ще продължи приятелството, колкото дали приятелите са ви приели такива, каквито сте. Добрият приятел обръща внимание на детайлите, чете между редовете, споделя, цени мнението ви, не ви пренебрегва, разбира ви.

Добрият приятел е този, който:

  • е винаги зад гърба ви, независимо от всичко;
  • не ви съди;
  • не наранява умишлено чувствата ви;
  • се държи мило с вас и ви уважава;
  • обича компанията ви;
  • е верен;
  • ви казва истината, колкото и болезнена да е;
  • се смее с вас;
  • остава до вас, когато положението стане напечено;
  • ви кара да се усмихвате;
  • изслушва проблемите ви;
  • ви утешава, когато сте тъжни.

Как да бъдете добър приятел:

Ако се отнасяте с хората до себе си по начина, посочен по-горе, то значи вие сте добър приятел. Понякога обаче е трудно да разберем, че някой има нужда от нас, затова е важно:

Да се вслушвате в думите.
Опитайте се да се поставите на мястото на вашия приятел. Задавайте въпроси, за да придобиете по-ясна представа за ситуацията. Вслушвайте се внимателно в думите. Ако човек вече е споделил нещо, много е обидно да му зададете по-късно въпрос за същото това нещо, сякаш изобщо не сте го слушали. Запомнете, че когато приятелите споделят с вас, не очакват да имате всички отговори на света – понякога човек има нужда от добри уши и приятелско сърце, пред които да излее мъката си и сам да стигне до правилното решение.

Да вземете предвид всички факти.
Ако вашият приятел има здравословен проблем, най-добрият начин да му помогнете е, като разпитате подробно за диагнозата му, за съпътстващите оплаквания и зададете директно въпроса от какво има нужда – да го закарате някъде, да го придружите, да му препоръчате специалист, да му правите компания. Най-важното – проявете интерес. Не се дръжте така, сякаш всичко е наред или сякаш неговият проблем не ви засяга пряко. Проявете съпричастност и загриженост. Периодично се интересувайте от развоя на събитията.

Да попитате приятеля си от какво има нужда.
Ако се притеснявате за някого, попитайте го с какво можете да му помогнете. Но не просто от куртоазия, а с готовност да чуете молба и с готовност да я изпълните. Дори вие да не можете да бъдете от полза, помислете дали не можете да помолите друг човек да помогне. Проявете ангажираност с чуждия проблем. Това несъмнено е знак, че сте добър приятел, на когото може да се разчита.

Да проявите нежност.
Прегърнете приятеля си – може би има нужда точно от това в този момент. Физическият контакт има свойството да носи успокоение и да дава надежда – особено когато някой се чувства самотен, нещастен, изоставен.

Да поддържате връзка.
Дори да не живеете наблизо, покажете на приятеля си, че може да разчита на вас, като се постараете да поддържате връзка чрез имейли, обаждания, социалните мрежи. На всеки му е приятно да разбере, че някой мисли за него не само докато е пред очите му.

Да споделяте мислите и чувствата си.
Не е нужно да правите мелодрама, но би означавало много, ако кажете на някого, че го цените и че означава много за вас.

Morkadis

Да бъдете готови да предприемете крайни мерки.
Ако сте убедени, че здравето или безопасността на приятеля ви са застрашени, действайте веднага дори и без разрешението му. Добрият приятел не трябва да се страхува от последствията и трябва да е готов да защити хората, които обича. Рано или късно ще му благодарят.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Защо трием приятели във Facebook

Ако смятате, че останалите хората имат повече приятели от вас, вероятно грешите

10 причини защо приятелите ни намаляват с годините

Разпознайте ги: Половината ви приятели не са ви приятели!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.