Как да се харесаме на околните (част 2)

приятелство 2

продължение от част 1

Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме на някой от двата пола? Представете си, ако сте новата колежка в една изцяло мъжка среда, дали ще подходите по същия начин, както, ако колективът е от жени? Едва ли.

И тук идеята на това да изглеждаш очарователен в очите на отсрещния се корени в това да успееш да го приемеш безусловно, да го предразположиш максимално и да го изслушаш внимателно. Съществуват обаче няколко съществени разлики:

Как да се харесаме на жените:

Жените имат три основни потребности – от обич, внимание и уважение. Честа грешка на много мъже, когато се опитват да впечатлят някоя дама, е да говорят основно за себе си и своите постижения. А всъщност почти не познавам жена, която да се възхищава на самохвалковци и обсебени от себе си мачовци. Истината е абсолютно противоположна. Ако желаете да впечатлите дамата на сърцето си, то дайте ѝ възможност да говори. Всички знаем, че жените обичат да говорят. А ако в хода на разговора успеете да ѝ засвидетелствате възхищение и уважение към самата нея като личност, то е почти сигурно, че вече сте заслужили вниманието ѝ. За съжаление, точно умението за внимателно изслушване и вникване в думите, липсва на много мъже. Затова, малкото от тях, които го правят, изглеждат истински чаровни в очите на дамите.

Как да се харесаме на мъжете:

Мъжете от своя страна са много по-лесни за очароване. Самочувствието на мъжете е правопропорционално на постиженията, статуса им в обществото и на признателността на останалите. И тъй като мъжете по природа са ловци и винаги са се грижили за прехраната и семейството, от най-голямо значение за тях са именно тези им успехи.

Да очаровате един мъж е лесно. Задавайки въпроси относно постиженията в работата и живота, вие показвате интерес към тях. Добавете своето възхищение и няколко искрени похвали относно постигнатото и самочувствието на мъжете се повишава неминуемо. Често се случва да видим обикновена на вид жена да стои до привлекателен и успял мъж. Сега, когато знаете ключът към това да се харесате на мъжете, можете вече спокойно да си отговорите на този въпрос.

Истината е, че мъжете имат нужда самочувствието им да бъде подхранвано постоянно и всяка една жена, която го прави, независимо от външния си вид, ще изглежда неустоима в неговите очи.

А защо постоянно се стремим да се харесаме на околните?

Ще бъде лъжа, ако кажем, че не го правим. Да, всеки от нас се опитва да отдава по-малко значение на чуждото мнение, да живее живота си според своите разбирания и представи, но въпреки това голяма част от постъпките ни са повлияни от идеята да се харесаме на някого: дали на новия шеф, на симпатичния колега в офиса, на най-добрата ни приятелка – все хора, чието мнение малко или много ценим. В кои случаи най-често ни се налага да изграждаме образ, който да се хареса на околните:

• Нова среда – неминуемо, когато попаднем сред нови хора, първоначално излагаме на показ само положителните черти от характера си. Според мен, това се случва съвсем несъзнателно и е абсолютното доказателство за това, че чуждото мнение, някак по подразбиране, ни е особено важно.

• Любовните връзки – по същия начин, щом набележим обекта на нашите желания, ние се стремим да привлечем вниманието му и да развием отношенията си, като демонстрираме най-доброто, на което сме способни. Разбира се в това няма нищо лошо, още повече, че подобно поведение наблюдаваме постоянно и сред представителите на животинския свят, което го прави съвсем разбираемо и естествено.

• На работа – дали, за да спечелим симпатиите на шефа и колегите, или за да имаме по-добър успех в бизнес преговорите, именно офисът е мястото, на което социално приемливото поведение и стремеж да се харесаш на всички, е сякаш задължителен елемент. Няма как, офис етикетът понякога го изисква.

• Социални мрежи – откакто има социални мрежи, хората започнаха масово да изграждат образ, чрез който да се харесат на останалите потребители в мрежата. Някои го правят съвсем умишлено, други – не. Но е факт, че в социалните мрежи обикновено изкарваме на показ само най-интересните преживявания от ежедневието си, само най-хубавите снимки, само най-най-заслужаващите одобрението и харесването на останалите моменти. Неслучайно някои от нас са превърнали събирането на харесвания в социалната мрежа, в своя втора природа.

Едно е сигурно – на колкото повече хора се харесаме, толкова повече позитиви и ползи от това може да очакваме. Или поне така смятаме всички ние. Истината е, че под желанието на хората да са харесвани, стои дълбоката потребност от любов, приемане и одобрение. Затова в неистовот желание да се харесаме може да се крие нещо повече от социален успех и трябва да се запитаме – Защо толкова искаме да се харесаме. Не на всички и на всяка цена – просто, защото това е невъзможно. И да се опитаме да сме приемани и обичани от значимите за нас хора точно такива, каквито сме в действителност.

инфо: hera.bg

Вижте още: 

10 СЪВЕТА ОТ ПСИХОЛОГА ДЕЙЛ КАРНЕГИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.