Как да тренираме краткосрочната си памет

Първоначалната информация се прехвърля от сетивната в работната ни памет, където знанието е налице за около две секунди. Това време е достатъчно, за да запишете например телефонен номер или да запазите нечия рождена дата в мобилния си телефон. След това информацията отново изчезва.

Ако искате да я запазите в краткосрочната си памет, то трябва да се съсредоточите върху това, което сте научили. Само обработката на информация в краткосрочната памет прави възможно запаметяването й в дългосрочната.

Обучението на паметта създава нови невронни мрежи в мозъка. Това подобрява вашата краткотрайна памет, както и вашите когнитивни способности като логическо мислене, способността да се концентрирате и т. н.

Съответно е важно вашата краткосрочна памет да работи надеждно. Ето как можете да я „обучите“:

Можете, например, да направите списък с хранителни стоки и да го вземете със себе си. Опитайте се обаче да се оправите без него в магазина. Малко преди да стигнете до касата, можете да го погледнете и да сравните. Имате ли всичко? Липсва ли нещо?

Има много подобни начини да тренирате кратковременната си памет. Ето 8 от тях, които смятаме, че са най-лесно приложими в ежедневието :

1. Запомнете детайлите във фотографии. Преглеждайте снимки, например в списания или в интернет. Погледнете внимателно какво може да се види на тях. Отделете от една до три минути за това. След това запишете всички подробности, които си спомняте. Спомняте ли си цветовете на предметите? А тяхната подредба? Това би могло да се превърне в игра за двама: след подробния преглед изпратете снимката на партньора си и устно опишете всичко, което все още можете да си спомните.

2. Повторете чутото. Можете също да правите това упражнение по време на шофиране. Намалете радиото, докато текат новини или публицистично предаване. Слушайте внимателно и се опитайте да запомните съдържанието. След това повторете  всичко, което все още си спомняте.

3. Обобщете прочетеното. Прочетете на закуска вестникарска статия или интересна статия в интернет. Отделете за това максимум пет минути. След това обобщете текста в писмен вид. Ако отделяте по 10 до 15 минути на ден, то съвсем скоро ще сте подобрили краткосрочната си памет и ще сте придобили трайни знания, свързани с прочетеното съдържание.

4. Спомнете си в детайли изминалата седмица. Помислете си за последната седмица. Какво направихте и преживявахте? Колкото по-подробен „доклад“ можете да създадете, толкова по-добре. Можете да комбинирате това упражнение с телефонно обаждане към приятели, роднини или познати. Разкажете им за своята седмица и ги помолете те да ви разкажат за тяхната. Запомнете подробности за това, което сте чули, задавайте въпроси. По този начин, освен че тренирате своята памет, се и учите и на активно слушане.

5. Четете думи отзад напред или говорете отзад напред. Изберете си един текст и го прочетете отзад напред. Това тренира концентрацията, а и със сигурност все някога ще попаднете на весели палиндроми като „аз обичам мач и боза“.

6. Използвайте алитерации. Представете си изречение, в което всяка дума започва с една и съща начална буква. Пример: „Хребети хвърлят хладина хаотично.“ Можете да започнете да съставяте подобни изречения като стартирате от дума с А и да се опитате да измислите изречение като всяка следваща дума започва със следващата буква от азбуката.

7. Запомнете стихове. Преди време бе повече от нормално да се наизустяват стихотворения в училище. Днес този метод за обучение е донякъде забравен. А чрез него човек придобива културно образование и тренира собствената си способност да запомня. Изберете стихотворение, което ви харесва и го научете, това със сигурност е страхотна тренировка за вашата памет.

8. Учете думи на чужд език. Знанието на чужди езици е важно, за да се развива човек професионално. Как се справяте с английския, френския или испанския език? Новите думи обогатяват речника. Изберете 30 термина на чужд език и се опитайте да ги запомните!

Morkadis

За да тренирате краткосрочната памет, се нуждаете само и единствено от малко въображение и време. Можете да го правите практически навсякъде. По пътя към работа, докато разхождате кучето или по време на обедната почивка.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Направете теста с логото на Apple и вижте защо всекидневната ни памет е толкова слаба

Доказателства за феноменалната човешка памет

Как да подобрим паметта си петорно за 45 минути

45-минутна дрямка увеличава неколкократно паметта

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.