Как еволюират хората сега?

днк

Еволюцията никога не спира напълно, и дори само поради тази абстрактна причина си струва да си зададем въпроса дали и как еволюират хората в момента. Ново изследване откри доказателство за съвременната еволюция на homo sapiens не другаде, а в генома. Данните сочат, че еволюцията ни в момента засяга поне нашите оплодителни способности и сърдечната функция, а вероятно и други характеристики и функции на организма ни. Промените на естествения отбор не се случват рязко и внезапно, а се натрупват малко по малко в течение на поколенията. И често са толкова деликатни, че е много трудно да бъдат забелязани.

Но генетици от университета Куинсленд в Австралия са открили начин да засекат тези промени, като са използвали статистически метод за откриване на мутации в ДНК.

Екипът им е проучил внимателно геномните данни на 126 545 участници от Великобритания, които са имали свои генетични профили в британската биобанка, която е анонимна база данни за здравеопазването в държавата. Те са се фокусирали върху 28 съставни характеристики, като плътност на костния материал, мъжката плешивина, женската възраст на менопаузата и първият цикъл, възраст на майката при първото раждане, сила на захвата и съотношението между обиколката на бедрата и тази на ханша. Като са проучили гените, които са отговорни за тези характеристики, се оказало възможно да се проследят еволюционните разликите, натрупани между поколенията.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Еволюцията е причина за агресията на хората към хора

Загадките на човешката еволюция

Интуицията – загубена по пътя на еволюцията

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.