Как изглежда дъждът на други планети?

pixabay.com

Дъждът на Земята е нещо, което познаваме добре. Той е сравнително предвидим по размер и форма и въпреки че понякога забелязваме по-екстремно време и липса на дъжд в някои части на света (благодарение на изменението на климата, което е наша вина, между другото), самият дъжд не се променя много.

Както се оказва, същото може да е вярно и за други планети и ново проучване показва, че макар съставът на валежите да може да се различава драстично в извънземните светове, дъждовните капки ще изглеждат много познати на хората пътешественици.

Изследването, публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets, предполага, че физиката, която управлява начина, по който водните капчици се образуват и падат на Земята, вероятно ще доведе до подобни валежи на други планети, дори ако съставът на „дъжда“ е много по-различен. При моделирането на дъждовни капки, падащи през атмосферите на планети като Юпитер и Сатурн, които се различават значително от скалистите планети като Земята, те откриват, че видът на планетата няма толкова голямо значение, когато става въпрос за дъжд.

Изследователите симулират валежите през различни видове атмосфери и установяват, че това, което определя размера на дъждовните капки на Земята, изглежда общовалидно и за други светове. Когато капките са твърде малки, те се изпаряват преди да достигнат повърхността, но когато са твърде големи, в крайна сметка се разделят на по-малки капки преди удара. По средата е мястото, където преобладаващото мнозинство капки се озовават след падане на значително разстояние, независимо от вида на атмосферата или от състава на самия дъжд.

Някои светове имат малко по-големи капки дъжд от Земята, например луната на Сатурн, Титан. Смята се, че дъждовните капки на Титан, които са направени от метан, а не от течна вода, са около два пъти по-големи от дъждовните капки на Земята, но това все още е много малка промяна за толкова различна планета. Физиката не се интересува на коя планета сте и ще управлява всичко по своите закони.

Още по-вълнуващото е, че скоро може да имаме технологията на телескопа, за да направим още по-точни оценки на валежите в други светове, т.е. когато космическият телескоп Джеймс Уеб стартира.

„Сега с инструменти като [космическия телескоп„ Джеймс Уеб “], които се надяваме скоро да бъдат пуснати, ще имаме способността да откриваме наистина фини спектри на екзопланетни атмосфери, включително такива, които са доста по-хладни от тези, които обикновено можем да характеризираме, в които ще се появят облаци и дъжд “, казва планетарният учен Тристан Гийо, който не е бил част от изследователския екип. „Така че тези видове инструменти, както са разработени, ще бъдат много полезни и важни за интерпретирането на тези спектри.“

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Всички планети могат да се поберат между Земята и Луната

На девет от всеки 10 планети имащи две слънца, може да има живот

Астрономи вярват, че има 6 милиарда планети като Земята в нашата галактика

Факт е! Вече живеем на различни планети Земя

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.