Как изглежда земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер (ВИДЕО)

Видеоклип от далечната 2011 г. показва опустошителната сила на земетресението с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което удари край бреговете на Япония тогава. Видеото беше пуснато по местна телевизия като част от програма за обучение какво трябва да се прави при силно земетресение.

„Великото източно японско земетресение от 2011 г.“, както е официалното му име, удари във водите край Япония. Тогава силата му беше измерена на 9-9,1 по скалата на Рихтер – едно от най-силните земетресения в съвременната ни история. Силният трус тогава беше последван и от цунами, чиято приливна вълна беше измерена на около 40 метра. Опустошителното природно бедствие причини смъртта на над 15 хил. души и рани над 6000.

Видеоклипът се появява чак сега като част от програма за обучение на японска телевизия.

Видеото е заснето от чакалнята на летище. В началото се вижда самият трус, който продължава доста дълго време. След първоначалния шок, хората на летището стават на крака, но нямат много време – приближава цунамито.

На видеоклипа е заснета е първата приливна вълна на опустошителното цунами. През 2011 г. японците са имали по-малко от 10 минути, за да реагират, като много от тях не са успели да се евакуират навреме.

Видеото показва как водата залива цялата писта на летището, носейки със себе си отломки.

В последните дни в Япония са регистрирани няколко труса със силна между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. Сеизмолози прогнозират, че съвсем скоро ще удари много по-силно земетресение.

инфо: btvnovinite.bg

Вижте още:

Снимки разкриват как природата поглъща забранената зона около Фукушима

4 исторически трагедии, които са били много по-лоши, отколкото си мислите

Най-смъртоносните земетресения от началото на XX век до днес

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.