Как козите, черните котки и нощните птици са спечелили злокобната си репутация

pixabay.com

Когато става дума за призрачни животни, много същества попадат в тази група. Човешката история е пълна с препратки към свръхестественото, свързано с черни котки, кози, прасета, сови… Може би ще се учудите, но патиците също могат да бъдат добавени към този списък.

Когато мислите за патици, сатанински ритуали или сборища на вещици може да не са първото нещо, което ви идва на ум. Но в поне една ферма в Мейн беше наблюдавано ято патици, участващи в някои доста мистериозни събития при светлината на пълнолуние.

Тези конкретни патици принадлежат на Джейн Джей Старуокър от Западен Коринт. Тя казва, че патиците й участвали в редовен месечен нощен ритуал, когато луната била пълна.

„Чух ги да крякат, когато луната излезе над дърветата“, казва Старуокър. „Те образуваха пълен кръг, марширувайки [обратно на часовниковата стрелка] и „пееха“, сякаш изпълняваха ритуал за прогонване“.

Патиците не се считат за прекалено свръхестествени, но са свързани с това, че са пратеници на промяната и духовни водачи към спокойствието.

Други животни имат доста по-лоша репутация. Козите, например, често се използват за изобразяване на Сатана в Библията. Бафомет е божество с глава на коза, почитано от древните рицари тамплиери. С течение на времето Бафомет става част от различни окултни и мистични традиции.

Котките са добре дошло допълнение към всяка ферма, като естествен контрол на вредителите. Но черните котки имат много по-лоша слава. Има древни религии, свързващи черните котки, с магьосничеството и злото. В средновековна Франция и Испания черните котки са били смятани за носители на лош късмет и проклятия.

Змиите не са домашни животни, но са често срещани забележителности около фермите. Те също така, са други същества, свързани със злото в много култури по света. Същото важи и за прилепите, чести обитатели на хамбари.

Бухалите са други диви същества, на които придаваме мистични характеристики. Те са класически знаци на злото в много култури и се смята, че са пратеници на магьосници и вещици.

И така, защо и как всички тези животни получават такава плашеща репутация?

„Ние сме склонни да демонизираме определени животни, които имат характеристики, които свързваме с негативни, свръхестествени неща“, казва Джули Пелетие, културен антрополог и доцент в Университета на Уинипег, която е родом от Мейн. „Не харесваме очите на козите [и] дяволът и демоните често имат очи като кози зеници.“

Животните, които се държат по начини, които хората смятат, че не са естествени в животинския свят, също създават чувства, които ги свързват със свръхестественото и злото, казва Пелетие.

„Много култури се страхуват от прилепите, защото те са бозайници, но летят“, каза тя. „Совите летят като всяка птица, но летят само през нощта – други птици също летят през нощта, но совите привличат вниманието ни.“

Подобно е отношението и към змиите. Същества без крайници, които се движат лесно по сушата.

Morkadis

Страхът от тези животни може дори да е в нашите гени, казва Пелетие.

„Имаше изследвания, които разглеждат и други примати [не хора] и тяхната реакция също е изключителен страх от змиите“, казва тя. „Е, ние сме примати и сме склонни да скачаме, когато видим змия, която се движи, така че реакцията на страха вероятно е в нашата ДНК.“

Ако се върнем обратно във фермата на Старуокър, може никога да не се разбере какво са правили патиците й по пълнолуние, но тя има своя теория.

„Прогонване. Какво прогонваха, така и не разбрах“, каза тя. „Но не видяхме лисици, като в доста съседни ферми, така че може би това беше тяхната магическа работа“.

В крайна сметка хората обичат да приписват човешки черти или поведение – добри или лоши – на животни.

„Става обаче проблематично, ако цяла култура се страхува от определено създание“, каза тя. — „Може да се опитат да го унищожат“.

Междувременно Пелетие казва, че има много научни изследвания, които показват колко много хората обичат призрачните неща.
„Хората просто обичат добрия страх“, казва тя.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Феноменът на ясновидството все още не е разгадан

Как да разпознаем индиго децата?

5 необясними свръхестествени събития, променили историята

Хората все по-често вярват в паранормални явления

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.