Как са се извършвали ражданията в кралските семейства в миналото

раждане средновковие 1

1. Около 200 души присъстват на раждането

Раждането на член от кралското семейство не е просто обикновен ден, а политическо събитие, което има огромно влияние върху бъдещето на народа. Събитие, което би могло да предвиди бъдещия успех или провал на монархията, затова раждането не било считано за лично събитие, а било необходимо да има публичност. Дали ще е момче? Бъдещ крал? Затова, раждането се извършвало сред множество хора, които внимателно наблюдавали процеса, за да потвърдят пола на бебето и да проверят здравето му, за да няма фалш. Когато Мария Антоанета ражда през 1778 година, около нея имало 200 души свидетели.

2. Помещението било специално пригодено за събитието

Около месец преди раждането, кралицата се нанасяла в специално помещение, където оставала до големия ден. Въпреки лукса на двореца, правилата за раждане били стриктни, така че стаята била със затворени и затъмнени прозорци, навсякъде имало окачени изображения на религиозни сцени, които да успокояват бъдещата майка. Вярвало се, че нищо не бива да я смущава, защото това би предизвикало деформации у детето. Идеята била да се пресъздаде сигурността, тъмнината и топлината на самата утроба, за да може кралицата да даде живот на бъдещия монарх в идеален комфорт. Независимо от времето навън, се палел огън, а в стаята влизали само жени, които шептели. Всеки ден се поставяли свежи билки по пода, за да може стаята да ухае на чистота.

раждане средновковие 2

3. Вярвало се, че болезненото раждане е наказание заради първородния грях

Страданията и болките по време на раждането се считали за наказание заради първородния грях. Агонията, през която кралицата преминавала, се свързвала с падението на Ева в Едемската градина и символизирала величината на първородния грях. Затова кралиците често се молели или държали в ръце амулети по време на раждането.

4. Кралиците използвали силни обезболяващи

Кралиците били свикнали с определен стандарт на живот и болката от раждането не се свързала с комфорт. През историята раждането най-често се приемало като изключително болезнен процес, който просто трябвало да се преживее, но кралиците не били склонни да приемат тази съдба. Кралица Виктория (която родила 9 деца) започнала кампания за облекчаване на болката на майките. За раждането на осмото си дете, принц Леополд, Виктория открива лекар, който й давал хлороформ, който да облекчи болката й. „О, този благословен хлороформ, безгранично успокояващ и възхитителен“ – пише по-късно кралицата. Но намиране на облекчаващо средство не било проста задача, тъй като се нарушавало моралното убеждение, че жените заслужават болката от раждането. След кампанията на кралица Виктория обаче, жените започнали учтиво да молят за „Anesthesia de la Reine” или иначе казано – етер.

5. Помощниците при раждането трябвало да обещаят нещо…

В днешно време много мъже израждат деца, но в миналото нямало начин това да се случи. До средата на 17 век цялото раждане било в ръцете на придворните дами, на близките до кралицата жени и на такива, които вече имат опит в раждането. Дори докторите не можели да влизат, освен ако положението не станело прекалено зле. Жените, помагащи при раждането, трябвало да са с познания за процеса и да са хора, на които може да се има доверие, тъй като трябвало да обещаят, че няма да откраднат плацентата или пъпната връв, защото те можели да се използват за магии. Тази традиция продължава докато принц Алберт настоял да присъства на раждането на съпругата му Виктория в средата на 19 век.

раждане средновковие 3

6. Ритуалите, извършвани по време на раждането, определяли пола на детето

В миналото хората вярвали, че женските полови органи са просто мъжки органи, обърнати навътре. Затова не е чудно, че се смятало, че полът на бебето се повлиява от приема на различни храни или медицински средства. Някои твърдели, че ако майката лежи повече, детето ще бъде момче. Изпълнявали се дори ритуали, които да определят пола на бебето, непосредствено преди раждането.

Morkadis

7. Кралицата не можела да присъства на кръщаването на детето

След раждането от кралицата се очаквало да не се показва през следващите 6 седмици, преди отново да бъде въведена в обществото. На нея не й било позволено да присъства на кръщенето, заради „нечистотата“ на нейното състояние. След раждането кралицата трябва да бъде благословена и пречистена от свещеник, преди да се върне към кралските си задължения.

8. Бременните жени понякога разбирали, че чакат дете едва в петия – шестия месец

Раждането през Средновековието било рискован процес, тъй като всички майки (бедни и богати) се изправяли пред възможността да загинат, докато раждат. Над 1/3 от майките умирали, тъй като медицината много често се основавала на суеверия и ритуали. Много жени по онова време не знаели, че носят дете, докато не започнели да усещат движенията на детето през 5 или 6 месец. Лекар потвърждавал състоянието на родилката, правейки тестове на урината й, а в повечето случай кралиците решавали да напишат своето завещание още щом разберат, че чакат дете, заради предстоящата смъртна опасност.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Сексът през Средновековието

10 отвратителни неща, които хората са правили през Средновековието

Знаехте ли, че… резачката е създадена за израждане на бебета

Тези факти за женската хигиена през средновековието ще ви оставят без думи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.