Как ще изглежда краят на Вселената?

В края на Вселената, дълго след като престанат да трептят последните блестящи звезди, може да има един последен набор от експлозии. Наречени свръхновите черни джуджета, тези ослепителни взривове ще предвещават настъпващият вечен мрак, тъй като Вселената ще потъне в покой, показва ново проучване.

Тези предположени супернови са специална порода, която все още не се е случвала никъде във Вселената. Суперновите на черно джудже може да са последните събития, които се случват във Вселената, които дотогава ще бъдат до голяма степен празно място, където температурата се приближава до абсолютна нула.

Животът и смъртта на звездите се определят от тяхната маса. Големите 10 и повече пъти масата на Слънцето, избухват като свръхнови и могат да станат черни дупки. Но по-малките, които не произвеждат по-тежки елементи чрез ядрения синтез в своите ядра, завършват живота си като малки плътни люспи на звезди, известни като бели джуджета. В продължение на трилиони години те потъмняват и се превръщат в замръзнали, без светлини предмети, известни като черни джуджета.

Ново изследване, което ще бъде публикувано в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, описва как тези черни джуджета могат в крайна сметка да освободят окончателните късчета светлина във Вселената, докато експлодират като свръхнови.

Суперновите черни джуджета биха се образували чрез квантов процес, известен като пикнонуклеарен синтез. Звездите обикновено се захранват от термоядрен синтез, където високите температури и налягания преодоляват естественото електрическо отблъскване на атомните ядра, което позволява на атомите да се слеят в нови, по-тежки елементи. Но при пикнонуклеарен синтез квантовото тунелиране позволява атомните ядра да се доближават едно до друго, по-близо отколкото обикновено. По този начин пикнонуклеарният синтез може много бавно да превърне елементите в бялото джудже в желязо – последният елемент, който може да бъде създаден чрез сливане.

„Тези реакции отнемат безумно дълго време“, казва авторът на изследването Мат Каплан, теоретичен физик от Илинойския държавен университет. „Можеш да изчакаш милион години и да не видиш нито една реакция на синтез в черно джудже.“

За сравнение, слънцето изгаря повече от 10 ^ 38 протона в секунда. За да превърнете черно джудже в желязо чрез пикнонуклеарно сливане, ще са необходими умопомрачителни 10 ^ 1100 и 10 ^ 32 000 години. Ако сте изписали всички нули в тези числа, те ще имат дължина на абзац съответстващ на цяла глава от книга.

„Тези времеви мащаби са огромни“, казва Фред Адамс, астрофизик от Мичиганския университет, който не е участвал в новите изследвания. „Очакваме най-големите възможни черни дупки да бъдат изпарени на времеви мащаби само от около 10 до 100 години, което е мигновено в сравнение с времето, обсъдено в документа.“

Щом черното джудже се превърне предимно в желязо, то би било смазано от собствената си маса. Този срив – свръхновата – би предизвикал огромна имплозия, която изхвърля външните слоеве на черното джудже. В по-големите звезди днес това натрупване на желязо води до по-често срещаните свръхнови.

Суперновите черни джуджета обаче биха се появили само при звезди от черно джудже с маса между 1,16 и 1,35 пъти повече от тази на Слънцето. Тези звезди черни джуджета от своя страна са създадени от типични звезди, които започват с шест до 10 пъти по-голяма от масата на Слънцето.

„[Това] не е съвсем рядка популация, но също така не е от най-често срещаните“, казва Каплан.

Всъщност тези звезди днес съставляват около 1% от всички звезди и според Каплан ще има около милиард трилиона (10 ^ 21) от тези свръхнови преди края на Вселената. Тъй като черните джуджета имат сравнително ниска маса, суперновите на черните джуджета вероятно биха били малко по-малки от тези, които се срещат в сегашната Вселена.

След тези последни изпускания на светлината нищо останало във Вселената няма да може да избухне или да блесне. И така, докато Вселената на пръв поглед ще свърши в лед, по пътя ще се появи искра от огън.

източник: megavselena.bg

Morkadis

Вижте още:

Ефектът „Мандела“ – доказателство за разрушената ни Вселена

Учени се опитват да отворят портали към огледална Вселена

Какво става ако формата на Вселената е извита?

Най-често срещаните и загадъчни обекти във Вселената

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.