Каменната гора на България

1

Определено си струва да изминете само 18 километра от Варна в посока към София и наистина да загубите усещане за реалност.

И е трудно да се въздържите от изкушението да се ощипете сами, както и вашите спътници, за да се уверите, че не сънувате! Не, не сте се пренесли в друго измерение и не сте се превърнали в лилипути.

Просто сте се озовали в гора, където вместо дървета има каменни колони с най-причудливи форми и размери. Те растат директно от пясъка, който заменя тук тревата. Затова българите ги наричат Побитите камъни.“

2

Такова въведение открихме в едно много интересно руско описание на тази наша природна забележителност, която няма аналог в света. Решихме да ви разкажем какви легенди се разпространяват из Русия, които – да си признаем – правят много по-голяма реклама на нашите си, български исторически места, отколкото това прави информацията в Уикипедия.

В последната това чудо на природата е описано така: „За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други.

Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др. За да бъдат опазени, през 1937 са обявени за природна забележителност.“

Освен още няколко думи за тяхната височина, дебелина и изглед, с това се изчерпва цялата информация. Как мислите, ще привлече ли това описание туристите и какво е едно такова място, ако около него не витаят легенди. Представяме ви легендата, която много се харесва на руските туристи и която със сигурност прави безпрецедентна реклама на Каменната гора на България.

Името на Бога

Отдавна-отдавна, когато на небето живели богове, а на земята – титани, морето се простирало много по-дълбоко в континента, отколкото сега. И там, където сега се намира Каменната гора, преди имало бряг, а до него – рибарско селище. Там живял и един праведен момък. С делата и постъпките си той толкова угодил на Бога, че един ден Той се спуснал от небесата и се явил на младия рибар с предложение, на което не можел да откаже.

Бог открил на младия човек името си и заедно с това му подарил вечен живот, но в замяна поискал да се закълне, че ще пази вечно тази тайна. Ако не спази уговорката, ще загуби безсмъртието си. Младежът, разбира се, се съгласил. И щял със сигурност да удържи на думата си, ако не бил срещнал момиче, което обикнал от пръв поглед.

3

Девойката му отвърнала с взаимност. Но влюбените не можели да се съберат – момичето било обещано за жена на главния титан. Младият човек решил да си поговори с наречения жених. Той го изслушал и казал, че е готов да освободи невестата, ако рибарят разкаже на титаните какво е името на Бога, и по този начин обезсмърти и тях. Рибарят поискал ден за размисъл. За това време той измислил как да удържи клетвата и едновременно да умилостиви титаните.

На следващата сутрин помолил хората на своя съперник да се подредят по определен начин и всечи заел указаното му място. Така той изписал на брега името на Бога с телата на титаните. Бог, който наблюдавал тази картина от небесата, се разгневил и превърнал титаните в камъни.

Morkadis

Ето как се появила и Каменната гора. А на мястото, където младият рибар за първи път прегърнал своята любима, днес блика целебен извор. Водата от него се смята за особено полезна при бъбречни заболявания.

Архитекти на чудото

Харесва ли ви легендата? Руснаците я намират за много романтична и дори твърдят, че първият, който е описал „каменната гора“, е бил руски журналист.

През 1829 г., по време на Руско-турската война, военният кореспондент Виктор Тепляков бил командирован в щаба на Иван Дибич, главнокомандващ Руската армия. Връщайки се у дома си, той публикувал „Писма от България“, където подробно разказал за Каменната гора под името Гебеджински развалини (по името на близкото село Гебеджи).

4

Определено и сега е любопитно да се прочетат редове от тези писма: „Полковник Л. заповяда по моя молба да се изтръгне една от цилиндричните колони с по-малък размер. Част от нашите войници се заловиха за работа. Гръмки възклицания: „Да намерим съкровището! Да намерим гърне със златни монети!“ се раздаваха ежеминутно около откопаваната колона. След известно време тя беше открита малко повече от сажен (руска мярка за дължина, равна на 2,13 м – б.р.); но задълбавайки по правилния цилиндър в земята, трябваше да заключим, че подземната му основа беше още много далече…“

Тези записки възбудили любопитството и в научния свят – изследователи тръгнали един след друг към България, вследствие на което се появили и популярните в Уикипедия две основни хипотези. Все пак да отбележим, че открихме повече информация за българската Каменна гора ето тук.

Магическият кръг

Независимо коя от версиите ще ви легне на сърцето, нека да споменем, че за руснаците Каменната гора на България е мощна биоенергийна зона. Казват, че на мястото е идвала самата Ванга, за да се зареди с енергия. Точно по тази причина горещо се препоръчва задължително да се дойде тук, дори ако човек се чувства грохнал и разбит. Там, под сянката на каменните „дървета“, със сигурност ще се почувства по-добре. Също така препоръчва се човек да ходи бос – така по-бързо ще се раздели с натрупаната негативна енергия и ще се зареди с положителна.

Впрочем епицентър на това място на Силите се явява Магическият кръг – така се нарича каменна композиция във формата на кръг, в чийто център има колона. По-скоро това е отчасти ръкотворно произведение – като забелязали схематичните очертания на окръжност, местните жители някога довършили делото, започнато от природата, като направили кръг от малки камъни.

5

Както и да стоят нещата, смята се, че именно в Магическия кръг на Каменната гора става зареждането с енергия и синхронизирането на биоенергийните ритми с ритмите на Вселената. Казват още, че енергетиката на Магическия кръг е толкова силна, че в радиус 10 метра от него доста често от строя излизат телефони, фотоапарати и прочие техника.

В замяна на това обаче всеки получава несравнимо повече – руснаците разпространяват вярването, че ако се обиколи Каменната гора, а след това се влезе в кръга, то късметът никога вече няма да се отвърне от човека.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЛЕГЕНДАТА ЗА МОСТЪТ НАД РЕКА СТРУМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.