Катакомбите на Александрия и капсулата на времето, скрита там преди 2000 г.

Катакомбите на Александрия са най-голямото и най-важно място за погребения в района около великия египетски град. Те датират от гръко-римския период в Египет.

Разположени са в непосредствена близост до Колоната на Помпей – римски триумфален монумент, и представляват най-голямата по рода си постройка, която може да бъде открита извън Рим и Константинопол.

Катакомбите (Ком ел Шукафа, което означава „планината на съкровищата“) са открити случайно в началото на 20-и век, когато каруца с магаре паднала в една яма. Така било направено важно историческо откритие.

Древното място, което се датира от 2-и век сл. Хр., е изключително интересно, защото архитектурата и украсата му са били под влиянието на римското, елинското и древноегипетското изкуство.

Некрополът – подземни тунели, изкопани вътре в скалата на дълбочина 35 метра, се състои от три нива, всички разположени под земята. Най-ниското ниво на катакомбите е повредено от наводнение, случило се наскоро в този район, така че сега е недостъпно.

Освен това там има и спираловидно стълбище с 99 стъпала, шахта, през която са спускали тялото на починалите с въжета, ротонда, зала за празненства и преддверие с две ниши във формата на раковини.

В нишата на изток е сложена статуя на мъж, а в тази на запад – на жена. В създаването на двете статуи се усеща влиянието на египетското изкуство, а има и белези на гръцкото.

В преддверието има коридор и погребална камера с три вдлъбнати на нея. Във всяка от тях има саркофаг.

Други елементи, които показват смесването на различните култури, са крилатият слънчев диск, богът-сокол Хорус и Урая – кобра.

Некрополът се състои от редица статуи, човешки глави, александрийски гробници и археологически обекти на погребалния култ на фараоните, които са силно повлияни от елинистическия и ранния римски период.

Катакомбите са използвани за последен път през IV в. Сл. Хр.

Morkadis

Град Александрия в Египет е основан от Александър Македонски – най-известният елински владетел и пълководец, през 332 г. пр. Хр. Изключително бързо той се превърнал в културен и търговски център за цялото Средиземноморие.

Катакомбите на Александрия са резултат от смесването на гръцката и египетската фараонска култура, които са съжителствали в определен период.

В началото там имало само частни гробове, но по-късно мястото се превърнало в обществено гробище.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

След 250 г. откриха подземни тунели и потънал етаж в родния дом на Чърчил

Страховитите музеи, след които няма да можете да спите дни наред

9 туристически дестинации, които само най-смелите посещават

20 от най-зловещите и мистериозни места на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.