Кервансараи – цивилизация в пустинята

1

Някога е имало хиляди кервансараи, разпръснати из цяла Азия, Северна Африка и Европа.  Това са били места, където изморените пътешественици преспивали и си почивали. Коприненият път, важна и обширна трансконтинентална пътна мрежа, ги свързвала. Много кервансараи са оцелели и до днес, но повечето от тях са изоставени и бавно се превръщат в пясък.

Модерните средства за транспорт са направили реконструкцията на тези сгради ненужна. Въпреки това все още могат да се видят издигащите се колони на кервансарая в пустинята Лут, който някога вероятно много е приличал на този в Мейбод.

2

Старите кервансараи били квадратни сгради с по една врата. Тя била достатъчно голяма да минават през нея големи животни (например камили), понеже целта на сградата била да предоставя подслон и защита на животните и техния ценен товар.

3

От вътрешността на реставрирания кервансарай в Секи, Азербайджан, можете да видите единичната врата, през която са влизали животните и техните собственици.

4

В други случаи пък, дворът е открит за нощното небе. Тези кервансараи са били като оазиси насред пустинята – късче цивилизация за изморените пътешественици. Стаите, които виждате, се наемали от търговците и там те държали богатствата, животните и прислугата си.

5

Въпреки че отвън изглеждат по-скоро груби и неприветливи, кервансараите са били богати на храна и вода. Горепосоченият се намира в Маранжаб, Иран и макар на пръв поглед да не е нищо особено, вътре може да откриете много богатства.

6

Кервансараите може да са служели за подслон и защита, но също така там се въртяла търговия. Често имало магазини, където търговците оставяли нещата си. Преводачи пък били наемани да помагат при пазарлъка. В много от кервансараите имало и библиотеки, където образованите можели да си вземат добра книга, която иначе само би им тежала по пътя.

7

Много от древните постройки са на повече от 1000 години.

8

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

КРАСОТАТА НА ДЕФИЛЕТО ТАРОКО (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.