Киев: Започна пълномащабна война в Европа

pixabay.com

Днес започна пълномащабна война в Европа – това заяви Михайло Подоляк, съветник на шефа на президентския офис в Киев, предаде агенция УНИАН.

„Русия атакува не просто Украйна, но и всички правила за нормален живот в днешния свят. Какво ще остане от системата за сигурност на континента? Нула“, констатира той.

Подоляк обясни, че днешната атака на руски войски е започнала с ракетни удари срещу украински градове – по инфраструктурни обекти, военни обекти и войскови щабове.

„Има съобщения за загинали и ранени по време на тези удари. Откъм север, изток и юг руските сили минаха в настъпление срещу Украйна. Танкове, самолети, диверсионни групи на Русия. Нашата армия отбива атаките, противникът понася съществени загуби“, добави съветникът.

Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна; военната инфраструктура на страната се поразява с високоточни оръжия, заяви по-рано министерството на отбраната в Москва.

Подоляк увери, че обществената система и държавните институции в Украйна работят.

„Основното сега е максимално да се концентрираме върху отбраната на страната и запазването на нормалния живот за хората. Украйна обаче има нужда от повече подкрепа от света и то много конкретна – военно-техническа, финансова, твърди санкции срещу  Русия. Западът трябва да действа още днес. Президентът Зеленски постоянно поддържа връзка с лидерите на държавите партньори“, заяви Подоляк.

Украйна минава в режим на тотална отбрана. Всички, които са готови и умеят да държат оръжие, могат веднага да застанат в редиците на териториалната отбрана към въоръжените сили на страната в своя регион. Това написа във Фейсбук военният министър на Украйна Олексий Резников, съобщи агенция УНН.

За да получат оръжие, желаещите трябва да се обърнат директно към бригадите и батальоните на силите за териториална отбрана в съответния регион. Необходимо е да представят само паспорт, посочи министърът.
/БТА/

източник: dnes.bg

Вижте още:

Румен Радев: Няма пряка заплаха за сигурността на България (видео обръщение)

Украйна е поискала от Турция да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби

Русия нападна Украйна, войските й преминаха северната граница, десанти на юг 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.