Китайският луноход „Юйту-2“ откри стъклени топчета на обратната страна на Луната

Снимка: blitz.bg

Заснетите от панорамната камера на устройството полупрозрачни гранули са сферични и се виждат с просто око, а съставът им все още не е изяснен

Китайският роувър „Юйту-2“ откри макроскопични стъклени парченца на далечната страна на Луната, които могат да помогнат за изясняването на моменти от историята на формирането на естествения спътник на Земята, предаде агенция „Синхуа“, пише Труд.

Заснетите от панорамната камера на устройството стъклени, полупрозрачни гранули са сферични и се виждат с просто око. Съставът им не е ясен. Според китайските експерти те са се образували в резултат на удар на метеорит върху повърхността на Луната и образуването на кратер. Учените са на мнение, че е по-малко вероятно да са се появили заради вулканична дейност.

Според наблюденията на китайските специалисти, откритите парчета се различават от стъклените частички, намерени на Луната от американците. Образците, на които „Юйту-2“ се е натъкнал, са по-големи и освен това „имат ясно изразен цвят“.

Китайският апарат „Чанъе-4“ беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната провинция Съчуан през декември 2018 г. Той успешно кацна на далечната страна на Луната в началото на януари 2019 г. и пусна лунохода „Юйту-2“, който измина над хиляда метра на повърхността на естествения спътник на Земята и събра много важна информация.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

Къде е изчезнала Луната през 1110 г?

Китайски роувър разкри тайната на „загадъчната постройка“ на Луната

Повърхността на Луната има достатъчно кислород, за да поддържа живи милиарди хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.