Китайски учени откриха два нови пулсара

космос 1

Специалисти от Държавната астрономическа обсерватория на Китай два пулсара (малки неутронни звезди – бел.ред.) с помощта на най-големия в света радиотелескоп в света.

Както предава агенция „Синхуа“ един от новооткритите пулсари се намира на разстояние 4,1 хиляди светлинни години от Земята, а вторият – на 16 хиляди.

Пулсарите са неутронни звезди, въртящи се с висока скорост, които излъчват строго периодични импулси на електромагнитно излъчване. Учените, които ги открили за пръв път в края на 60-те години саги приемали за „гласовете“ на извънземните цивилизации заради периодичността на сигналите им, допълва БГНЕС.

Смята се, че те са най-често срещаните небесни обекти в звездната еволюция, като до момента астрономите са опознали повече от 2000 от тях. Хипотетично обаче, по цялата дължина на Млечния път продължават да се крият десетки хиляди неразкрити пулсари.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.