Кога ще започне да „умира“ Слънцето?

слънце 1

В сегашното си състояние Слънцето ще просъществува още един милиард години, след което ще започне да се превръща в червен гигант и ще погълне околните планети, съобщава Казкосмос.

Аерокосмическият комитет се позовава на данните на Астрофизчния институт „Фесенков“. Служителите му са провели първата за тази година серия наблюдения на бели джуджета в рамките на проекта Световен телескоп WET (Whole Earth Telescope). Той е стартирал през 1986 година в Тексаския университет, но сега изследователският център е преместен в университета на Делауеър в САЩ. В проекта участват десетки обсерватории по цял свят.

Те обменят данни за продължителни фотометрични изследвания на звезди, намиращи се в края на своя еволюционен път, съобщава Российская газета. Изследването на пулсацията на белите джуджета ще позволи по-добре да се разбере еволюцията на Слънцето, казват в Казкосмос. Учените веднага успокояват земните жители – според техните наблюдения нашето Слънце в сегашния си вид ще просъществува още един милиард години.

„В следващите пет милиарда години то ще се превръща в червен гигант, ще погълне Меркурий и Венера и вероятно ще „набъбне“ до орбитата на Земята и ще я погълне – съобщава пресслужбата на Казкосмос. – След това, в продължение на същото време, Слънцето ще се превръща в бяло джудже, сравнимо с размерите на Земята и температура стотици хиляди градуси. И така ще продължи през цялото време, сравнимо с времето на съществуването на Вселената.“

Учените отбелязват, че Земята е имала късмет с това, че Слънцето има неголяма маса. Затова го очаква превръщане в бяло джудже, а благодарение на това срокът на съществуването на живот на нашата планета е много голям.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

СЛЪНЦЕТО Е ПОРТАЛ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.