Комета ще прелети покрай Земята на Хелоуин

астероид

Възможно е големият астероид, които ще прелети покрай Земята на Хелоуин, в действителност да е комета, казват изследователи от американската Национална космическа агенция (NASA), цитирани от Space.

Широкият приблизително 400 метра астероид 2015 TB145, наричан от учените шеговито “призрачен”, ще премине на разстояние 480 хиляди километра от планетата на 31 октомври – това само 1.3 пъти средното разстояние между Земята и Луната.

Не представлява заплаха за човечеството, но прелитането му ще бъде най-близката среща с толкова голяма космическа скала до август 2017 година, когато 800-метровият 1999 AN10 ще се доближи на 385 хиляди километра, посочват от NASA, цитирани от „Фокус“.

Астрономи планират да излъчат радиовълни към 2015 ТВ145 на Хелоуин с помощта на 34-метровата антена на съоръжението на Агенцията за наблюдение на дълбокия Космос в Голдстоун, Калифорния. Отразените сигнали ще бъдат засечени от телескопа “Грийн Банк” във Вирджиния и обсерваторията “Аресибо” в Пуерто Рико. Така ще се събере информация за размера, формата, релефа и други характеристики на космическата скала, както и за истинската й самоличност.

Астрономите посочват, че параметрите на орбитата предполагат, че това може да е комета. “Ако е така, то радарът в Голдстоун за пръв път ще наблюдава комета от толкова близко разстояние,” отбелязва Ланс Бенър от NASA.

инфо: 24chasa.bg

Вижте още: 

АСТЕРОИД С РАЗМЕРИТЕ НА ЛУНАТА НЯКОГА СЕ Е БЛЪСНАЛ В МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.