Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Британската компания БиоТек обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания

Най-голямата организация на работодатели и основният синдикален орган във Великобритания изразиха своето притеснение по повод перспективата Британски компании да имплантират чипове в служителите си, за да подобрят сигурността.

Британската компания БиоТек, която предлага имплантите на фирми и частни лица, вече обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания. Малките чипове, които се поставят в плътта между палеца и показалеца, са много сходни с онези, използвани за домашни любимци. Те дават възможност на хората да отварят входната врата, да имат достъп до офиса си и дори да включат двигателя на автомобила си само с махане на ръка, а не на последно място и да съхраняват медицински данни.

Друга компания, Биохакс от Швеция, също предлага на пазара човешки чипове, които са с размер на оризово зърно. По данни на Съндей Телеграф, фирмата е в дискусия с няколко юридически и финансови британски компании, които обмислят да имплантират чипове на служителите си, включително една много голяма компания със стотици хиляди служители.
Тази перспектива сериозно тревожи главния профсъюз CBI, който представлява над 190 000 британски бизнеса. Техен говорител е на мнение, че „макар и технологиите да променят драстично начина на работа, тази стъпка би предизвикала по-скоро голям дискомофорт”. Според него компаниите би трябвало да насочат фокуса си по-скоро към това да ангажират повече служителите си и да обърнат внимание на по-належащите приоритети.

Друга организация – TUC, изразява своята загриженост, че персоналът на дадена фирма би могъл да бъде заставен да му се имплантират чипове. Генералният секретар на организацията, Франсис О’Грейди казва: „Ние знаем, че има работници, които се опасяват, че работодателите им смятат да използват тази технология, за да наложат контрол и да ги следят под микроскоп, като по този начин намалят значително правото им на лично пространство.”

“Микрочипирането би дало на шефовете още повече власт и контрол над техните служители. Тази стъпка със сигурност крие рискове и работодателите не бива да ги неглижират или да принуждават своя персонал да се подложи на това.”

Стивън Нортам, основател и собственик на базираната в Хемпшир компания БиоТек, споделя с Гардиън, че по-голямата част от имплантираните 150 чипа са на частни лица, но и че някои от тях са имплантирани в служители на финансови и инженерни фирми. БиоТек е имплантирала чиповете и в банкови служители по време на тестовия период и ги е пращала в държави като Испания, Франция, Германия, Япония и Китай. Те струват между 70 и 260 паунда на човек. Лично Нортам, както и всички директори в БиоТек и в още една негова компания – ИнкуХайв, са микрочипирани.

Йован Остерлунд, основател на Биохакс и бивш специалист по поставянето на пиърсинг, споделя с вестник Телеграф, че неговите чипове на цена от 150 паунда биха могли да помогнат на компаниите да повишат своята сигурност. „В тези компании се работи ежедневно с поверителни документи. Чиповете ще им дадат възможност да поставят ограничения от всякакво естество.”
Остерлунд смята, че големи компании с 200 000 служители могат да предлагат услугата с опция за включване. „В случай, че има и 15% успеваемост, то това ще са достатъчно голям брой хора, които няма да имат нужда да носят документ за самоличност, когато идват на работа.”

През последната година базираният в Уисконсин Три Скуеър Маркет влиза в партньорство с Биохакс и се превръща в първата компания в САЩ, която микрочипира своите служители на доброволни начала. KPMG, една от четирите големи одиторски компании, обяви, че не планира да поставя чипове на своите служители и че „няма да допусне това да се случи при никакви обстоятелства”. Други счетоводни компании като EY и PwC също съобщиха, че не смятат да микрочипират служителите си. Единствено компания Делойт отказва да даде своето становище по темата.

Според информация от официалната й уеб страница, шведската компания Биохакс планира да открие свой офис в Лондон. Данните показват, че 4000 души вече са микрочипирани, по-голямата част от тях в Швеция. Има информация, че Биохакс е в преговори с държавната шведска железопътна компания Statens Järnvägar, с цел да позволи на пътниците да пътуват посредством имплантирани чипове, а не както до момента – с билети за влака. Компанията все още не е отговорила на запитванията за коментар.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Еленко Ангелов: Вече има готови чипове за хора, рекламират ги с научнопопулярни филми

Следят ни като на филм!

Напреднал изкуствен интелект ще управлява света по-добре, отколкото хората някога сме могли

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.