Котешките острови в Япония – да, те съществуват

pixabay.com

Ако обичате котки, със сигурност ще ви е приятна тяхната компания. Но представяте ли си да сте на остров, където котките са повече от хората? Защото такъв остров има, и то не един. Става въпрос за два острова в Япония – Аошима и Таджиро-Джима, наречени още котешки острови.

Фенове на мъркащите животинки, обединявайте се! Ще ви запознаем с две мечтани за вас дестинации в екзотична Япония.

Остров Аошима, Япония

Аошима вероятно е най-известният котешки остров на територията на страната. Не е никак преувеличено, че е котешки, защото там живеят само 15-20 души, докато котките са повече от…120, 6 пъти повече от човешките същества.

Самият остров Аошима е дълъг 1,6 км и се намира в южната част на Япония. Котките са заселени на острова изкуствено, тъй като жителите му са имали сериозно нашествие от гризачи. След това обаче те остават там и се размножават с такива темпове, че към днешна дата надвишават броя на хората.

Важно е да знаете, че все пак островът не е туристическа дестинация. Няма коли, хотели, ресторанти, дори кафе автомати. Населението е предимно застаряващо. Е, няма да ви върнат, ако отидете, но не притеснявайте жителите и не хранете котките, защото те ги хранят ежедневно.

pixabay.com

Остров Таширо-Джима, Япония

На японския остров Таширо-Джима котките също надвишават броя на хората, като съотношението е 4:1.

Островитяните обаче нямат нищо против този факт и се радват на своите приятели, тъй като вярват, че храненето на котките ще им донесе богатство и щастие.

През 1800 година малкият остров е бил рай за рибарите, търсещи среднощно място за почивка в близост до основните риболовни зони. На това място търговията с копринени буби е процъфтявала, а котките са се отглеждали, за да пропъждат мишките, които обичат да се хранят със скъпоценните червеи.

Мъркащите обитатели на котешкия остров бързо научават, че рибарите винаги носят риба със себе си и започват да посрещат всеки моряк, задаващ се от морето, досущ като официална приветстваща делегация. Котките бързо се превръщат в техни любимци и рибарите радват пухкавите си приятели с вкусотии от техните мрежи. С течение на времето те дори са се научили да предсказват времето и количеството улов благодарение на поведението на котките. Например, ако забележат, че много котки едновременно мият муцунките си в областта зад ушите, това е сигурен знак, че времето ще е ясно.

Легенда за котешкия остров Таширо-Джима

pixabay.com

Morkadis

Не е изненадващо, че котешкият остров си има и своите легенди. Една история разказва как веднъж рибар събирал парчета от скали, които да използва като спуска своите мрежи, когато голяма скала паднала ненадейно върху котката до него и я премазала. Опечален от случилото се, островитянинът построил храм в памет на мъркащия си приятел. Днес има повече от 10 подобни храма из острова, придружени от котешки монументи, което ясно показва, че жителите на остров Таширо-Джима обичат своите котки. Повечето от хората са на възраст над 65 години, като само малка част от тях прехвърлят 30-те.

Островът би се превърнал в наистина интересно място за туристите, ако към него се насочат нови инвестиции, жители и… котки. Кучетата обаче са забранени.

източник: lifestyle.framar.bg

Вижте още:

Снимки на град-призрак в Чукотка

Ако около детето има котка, това може да предотврати появата на астма по-късно

Нравът на коя котка носиш според зодията си?

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.