Коя личност сте вие според теорията на Юнг

мисъл

Карл Густав Юнг е сред имената, положили базата на съвременната психология. Бил е ученик на Зигмунд Фройд, но развива неговите теории за личността.

Тук може да видите 8-те основни типа на човешкия характер и да определите към кой се вписвате. Посочете този, който най-много асоциирате със себе си и може да разберете нещо интересно за нрава си.

Първо трябва да определите дали сте екстроверт или интроверт.

Екстровертите са фокусирани върху реалността около себе си – обстоятелствата, хората, а действията им изцяло се подчиняват на тях.

Етиката и моралът им се гради на мнението на хората, но това ги прави по-адаптивни към новите ситуации. За тях успех е да бъдат видени и признати от другите.

Интровертите, от друга страна, се интересуват предимно от себе си – от своите мисли и чувства. Ориентират поведението си спрямо това, което мислят и чувстват, а не спрямо реалността. Имат силно въображение и творчески заложби, но имат проблеми с общуването.

1. Рефлексивният екстроверт

Рефлексивният екстроверт взема решенията за живота си, следвайки единствено логиката и разума. За да направят каквато ѝ да е крачка, имат нужда от факти и доказателства. Страхуват се от неизвестното, не разбират емоциите си и могат да бъдат тиранични и манипулативни към другите. Стремят се към материална сигурност и предвидимо ежедневие.

2. Рефлексивният интроверт

Рефлексивният интроверт е човек със силно любопитство, който се привлича от това, което може да развие интелекта му. Среща обаче сериозни спънки, ако му се наложи да общува или работи с други хора. Може да е изключително силен инат и да не приема друга гледна точка, освен своята собствена.

3. Сантименталният екстроверт

Хората, които попадат в тази група, имат отлични умения за комуникация. Разбират хората около себе си както на вербално, така и на емоционално ниво. Обичат да се движат в стадо и затова често се заобикалят с огромна компания от приятели. Могат да подкрепят и да страдат заедно с човека, който им е близък.

4. Сантименталният интроверт

Сантименталните екстроверти са доста самотни хора, които трудно установяват социални взаимоотношения с другите хора. Изглеждат меланхолични и са доста непоследователни. Често остават незабелязани, защото предпочитат да мълчат пред това да привличат внимание. Те обаче са много чувствителни и с лекота разбират емоциите на другите.

Morkadis

5. Възприемчивият екстровет

За възприемчивите екстроверти удоволствията са над всичко. Те обичат да се забавляват до зори в някой клуб, да пътуват и да посещават различни социални събития. Харесва им също да се заобикалят с красиви вещи – държат гардероба и дома им винаги да следват естетиката. Затова са склонни да прекаляват с пазаруването и не умеят да управляват правилно парите си.

6. Възприемчивият интровет

Хората от тази група най-често стават хора на изкуството. Те се опитват да дадат форма на силните си емоции. Сетивата им са изключително изострени и лесно улавят аромати, цветове и текстура. Любопитни са спрямо вътрешните си преживявания и знаят как да им предадат конкретна форма.

7. Интуитивният екстроверт

Тези хора да решителни и целенасочени. Поставят цел пред себе си и правят всичко необходимо, за да я реализират. Непрекъснато преследват някакви постижения и когато покорят един връх, се отправят към следващия. Интересуват се предимно от себе си и личните си победи, като обръщат малко внимание на близките си.

8. Интуитивният интроверт

Тези хора са големи мечтатели и идеалисти. Борят се за големи идеи като опазването на природата, равните права и защитата на по-слабите. Имат почти пророчески способности, защото лесно могат да разберат за какво мислите и какво искате. Трудно може да опазите някаква тайна от тях.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Лесен тест разкрива що за човек сте

Имаш ли избор, или животът ти е предначертан?

Какво показват сънищата според Юнг

Психологически тест: Нарисувайте къща!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.