Кулата в Пиза започна да се изправя

Една от най-известните забележителности в света – Наклонената кула в Пиза, е започнала да се изправя. Според експерти, които следят реставрацията ѝ, през последните 20 г. 57-метровата кула се е изправила с четири сантиметра. Поне така показвала промяната в ъгъла между кулата и земята.

Пред BBC професор Салваторе Сетис каза с чувство за хумор, че „като че ли кулата се е подмладила с два века“.

Туристите, които обичат „да подпират“ кулата с ръце, правейки си снимки, вече започнали да забелязват промените. На случващото се обръща внимание и датската тенисистка Каролина Возняцки.

„Струва ми се, че Кулата в Пиза стои по-изправена и може би отчасти аз съм причина за това“, написа тя в социалните мрежи под снимка, на която „подпира“ кулата с ръце.

Кулата в Пиза за първи път е била затворена през 1990 г. – след 800 години съществуване – за туристи поради опасения, че може да се срине. Тогава наклонът ѝ от вертикално положение е бил 4,5 метра.

Международна комисия по стабилизиране на кулата работи от 1993 до 2001 г., в резултат на което срещу похарчени над 250 млн. долара кулата се изправила.

инфо: expert.bg

Вижте още:

11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

5 исторически мита за истински открития

Защо наклонената кула в Пиза не пада?

Златното сечение и серията на Фибоначи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.