„Кулите на мълчанието“ – където мъртвите са оставяни на милостта на лешоядите

кости

Зороастризмът е една от най-древните религии. Създадена е през около 2000 г.пр.н.е и е била официална религия на предислямските империи на западна Азия. Днес се практикува от около 3 милиона души – най-често в Индия и Иран.

Някои историци вярват, че зороастризмът е повлиял на някои от основните религии, включително юдаизма, християнството и исляма. Но много от аспектите на зороастризма все още остават загадка за съвременния западен свят.

Една от най-любопитните традиции в тази религия са ритуалите по погребването на мъртвите, което включва употребата на така наречените „Кули на мълчанието“ („dakhma”). Последователите на зороастризма вярват, че телата на мъртвите са нечисти, защото точно преди смъртта им в тях се вселяват демони. Според тях четирите елемента – огън, вода, земя и въздух са свещени и не бива да бъдат замърсявани с разлагането на телата на загиналите. Затова мъртвите трябва да бъдат пречистени, преди да им бъде позволено да преминат в задгробния живот.

„Кулите на мълчанието“ са места, служещи за извършването на този процес по пречистване. Те представляват изолирани цилиндрични сгради, върху които се поставят телата на мъртвите, за да бъдат изложени на въздействието на природата. Обикновено телата се разлагали от слънцето и били изяждани от лешояди. След това костите, които оставали, били подлагани в нещо като кладенец в центъра на кулата, където сухият климат ги превръща в прах.

Освен всичко друго, ритуалът бил считан и за последен акт на човешка самоотверженост и милосърдие, тъй като труповете били доброволно предавани на птиците и се превръщали в тяхна храна.

В съвременния ирански зороастризъм този ритуал е забранен, защото днес е считан за страховит и ужасяващ. Той бил заменен от обичайното погребение или кремация и иранските кули на мълчанието вече не се употребяват. Вместо това, те служат като паметници на изчезналите традиции. Въпреки това, в Индия тази практика все още се провежда и кулите са използвани за истинската им цел.

Заради разширяването на индийските градски райони обаче, които се уголемяват бързо и безпрепятствено, някои от кулите в момента са разположени в гъсто населени райони и често единственото, което ги дели от жилищата на хората, са малки градинки. Това представлява голям проблем за индийското правителство и най-вероятно ритуалът ще бъде забранен през следващите няколко години.

Ако това действително се случи, Кулите на мълчанието ще се превърнат в безмълвен свидетел на забравена традиция, датираща от древни времена и която е съхранила в себе си една от най-ранните концепции на религията.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

В уникалния свят на амишите

Какво се случва с душата след смъртта според най-масовите религии

Зороастризмът е най-древната религия на Откровението

10-те най-странни религии

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.