Кучето – не само добър приятел, но и добър слушател

куче

Дейниъл Повинли – психолог в Университета на Луизияна в Лафайет, е тествал способността на кучетата да разбират човешките знаци, пише Popular Science.

За целта използвал „награда” (примерно храна), която поставил под една от две кофи, докато кучето не вижда, и замаскирал и двете с миризма. После довел живтното и поискал от него да открие „наградата”, като му била посочена правилната кофа. Кучетата могат да разпознаят желания обект с помощта и на най-малкото движение, дори с леко кимване.

Повинли тествал по същия начин и шимпанзета, но те не били толкова добри в разпознаването на жестомимиките и на правилната кофа. Изненадващо, но вълците се справили по-зле и от шимпанзетата. Според психолога способността на кучетата да разгадават знаците на хората се дължи на времето, прекарано заедно. Всички видове селективно размножаване са допринесли за това и неслучайно говорим за най-добрия приятел на човека.

Стенли Корън – професор по психология в Университета на Британска Колумбия и автор на „Интелигенстността при кучетата”, се е опитал да определи кои породи се справят най-добре. За целта 199 души – специалисти по послушанието на кучетата – е трябвало да попълнят дълъг въпросник. Повече от половината класифицирали афганистанската хрътка на последно място и почти всички избрали бордър коли за най-умното куче в топ 10.

Алистън Райд – професор по психология, който изучава кучетата в Колежа Уофорд към Университета в Западна Каролина, казва, че представителите на бордър коли, отглеждани основно за пазачи на стада с овце, са изключително умни, концентрирани и внимателни.

Колегата на проф. Райд – Джон Пилей, тренирал бордър коли на име Чесър да идентифицира и открие 1022 различни обекта с команди.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

БЪЛГАРСКОТО КУЧЕ ХАЧИКО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.