Къде по света е разрешена Полиандрията (многомъжество)

Узаконената полигамия, която се практикува в някои страни, няма да изненада никого. Но има места на планетата, където харемът не е за жени, а за мъже. Нека да поговорим за правилата, които се прилагат в страни, където е разрешена многомъжеството (полиандрия).

Тибет

В тибетските семейства многомъжеството не се дължи на любовното пристрастяване на жените, а на практически съображения.

За булка в Тибет се предполага, че ще се плаща откуп. Но семействата обикновено имат няколко братя. Родителите нямат възможност да подготвят зестра за да осигурят съпруга за всеки от синовете. Има само един изход – да платят застрата веднъж и да използвате булката всички заедно. Така една жена става съпруга на всички братя наведнъж.

След създаването на собствено семейство, всеки син трябва да поеме парцел земя. Тибетските селяни обаче живеят бедно, а земята, която притежават, е малка. Ако все пак разделите това парче, тогава нищо няма да остане от него. Когато братята имат една съпруга, значи имат едно семейство. Така че, нищо не трябва да се разделя. Всичко, което е спечелено, отива в общия бюджет.

Формално жената се омъжва само за най-големия брат. Независимо от това, че Тибет е провинция на Китай, където многоженството е забранено. Всъщност обаче тя е в брачни отношения с всички братя. Когато по-малките станат възрастни, те също могат да кандидатстват за леглото на общата съпруга. Следователно като снаха родителите се опитват да изберат момиче на средна възраст за своето потомство, което да пасва на всичките им синове.

С кого да пренощува, решава жената. И останалите съпрузи да не влязат в стаята на съпругата в „неудобен момент“, обувките на брата, който се занимава с размножаване, се оставят пред вратата. Ако на един от съпрузите се обърне по-малко внимание, той се опитва да работи по-усилено и да угоди на съпругата си, за да си върне благоразположението.

За баща на всички деца, родени в такъв брак, се счита  най-големия брат. Ако той умре, бащинството преминава към следващото по старшинство.

Ескимоси

Ескимосите трябва да оцеляват в трудни условия, така че са много загрижени за опазването и продължението на рода. Когато съпругът е на лов на риба или дивеч, той трябваше да се увери, че съпругата и децата му не са останали без защита. За целта съпругът търси мъж, който да се грижи за семейството му, докато той отсъства. Най-често за тази роля е избиран един от братята. Случва се човекът да не се върне от лова. В този случай съпругата била бива прехвърлена на другия.

В древни времена ескимосите давали за известно време собствените си жени на най-силните мъже от племето, които тръгвали на поход. Съпругата трябвало да се грижи за новия съпруг по всякакъв начин, така че в тежки условия да му е удобно и да получава повече храна.

Ескимосите също имат жени, изпратени в друго племе. Това е необходимо за разреждане на кръвта, защото ескимосите живеят в малки групи и са свързани помежду си. Инцестът води до генетични отклонения и изчезване.

Сега тази форма на отношения постепенно остарява. Въпреки това все още има отделни племена, където полиамията е реалност.

Китай

Morkadis

Женското население в страната е много по-малко от мъжкото. В Китай отдавна се говори, че е време да се легитимира многомъжеството. Това ще помогне за решаването на проблема с недостига на жени. В историята на страната вече има такъв опит: през 18-19 век китайките можели да живеят с двама или повече съпрузи. Това се отнасяло само за бедните: когато един мъж не може да изхрани семейството си, съпругата му взема втори съпруг – и плаща за упоритата му работа по напълно разбираем и достъпен начин.

САЩ

В Съединените щати, в щата Юта, сега се обсъжда закон, който позволява многомъжеството. Днес той работи в пилотен режим, но ако експериментът бъде успешен, полиамията ще бъде разрешена в цялата страна. Това се дължи на статистиката, според която 30% от нежния пол са недоволни от семейния живот. Американките предявяват претенции към съпрузите, защото не ги удовлетворяват в леглото, осигуряват малко и не участват в отглеждането на деца. Дамите в Юта получават шанс да поправят ситуацията – те могат да практикуват полиандрия.

Ако експериментът с полиамия е успешен, се планира да се разшири до всички щати.

Меланезия

Традицията на многомъжеството все още се съхранява в Меланезия, тук едно момиче може да избере мъж поотделно за бащинство, и отделно – за плътски удоволствия. Родените деца се припознават към майчиния род и ще живеят в семейството на майката. А братята на майката, чичовци на децата, се грижат за потомството. Въпреки че биологичните бащи не участват в съдбата на потомството, те могат да ги посещават и да общуват с тях. Оказва се, че всеки мъж отглежда племенници, които смята за свои истински деца.

Меланезийците практикуват този подход заради собствените си убеждения. Те са убедени, че мъжете изобщо не участват в зачеването, тъй като този акт има изключително духовен характер и се случва между жена и душа на друг член от рода, който вече не е жив. Е, интимната връзка е просто начин да се забавлявате.

Нигерия

В Нигерия полиандрията няма официално разрешение от властите, но се практикува навсякъде. Има едно условие – момичето първо трябва да се омъжи, да има семейство. Но ако й хареса друг мъж, тя може да се омъжи и за него. Първият брак остава валиден, тъй като всеки семеен съюз се счита за свещен и остава до края на живота. Жената обаче не живее с всички съпрузи заедно. Тя трябва да отиде при новия си съпруг, а децата от предишния брак остават при бащата.

В Нигерия няма ограничения за броя на съпрузите, така че една жена може да се мести от една къща в друга през целия си живот. Ако не харесва новия си съпруг, тя има право да се върне към стария.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

10-те най-страшни наказания за прелюбодеяние в света

Най-интересните и странни случаи на раждане в света

Интересни факти за сватбата

Плътската любов – табу през епохата на Възраждането

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.