Към Земята се приближава платинен астероид

астероид

Днес на максимално близко разстояние от Земята ще прелети астероидът 2011 UW-158. Интересът към събитието е голям заради състава на небесното тяло, съобщи в. „Дейли мейл“.

Астрономи са установили, че ядрото на астероида съдържа около сто милиона тона платина и други ценни минерали. Общата им стойност е 5,4 трилиона долара.

Диаметърът на астероида е по-малко от един километър.

Небесното тяло ще прелети край Земята на разстояние от 2,4 милиона километра, а това е шест пъти по-далеч, отколкото е дистанцията от нашата планета до Луната.

Първите детайлни изображения на редкия по рода си астероид са били получени от учени от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико само преди няколко дни.

Организация Slooh ще даде възможност на всички желаещи да наблюдават прелитането на „космическия пътешественик“ . За тази цел телескопите, включени към мрежата на организацията, ще излъчват събитието на сайта ѝ в интернет.

Американската компания „Планетари рисорсис“ (Planetary Resources), поставила си дългосрочната цел да разработва залежите от полезни изкопаеми отвъд пределите на Земята, вече заяви, че би искала в бъдеще да започне добива на платина и други минерали на астероида 2011 UW-158.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.